Амансио Ортега дари 40 милиона евро за борбата срещу рака

Амансио Ортега иска да се присъеди в борбата срещу рака, дарявайки чрез своята фондация общо 40 милиона евро на Андалусия, с които да се закупи най- доброто оборудване за изследване и лечение на рак. Благодарение на дарението ще бъдат закупени 25 линейни ускорителя за лъчетерапия за болниците на всички провинции в областта.

Президентката на Андалусия Сусана Диас и вицепрезидента на фондация „Амансио Ортега” Флора Перес подписаха договор, според който до 2019 г. ще се закупят ускорителите (21 нови 4 актуализирани) с които ще могат да се правят повече от 225 000 сесии годишно.

„Проектът поставя услугите на радиационната онкология в Андалусия в челните редици на диагностиката и лечението на рак в системата на общественото здравеопазване на нашата страна“, каза андалуският президент след подписването на протокола.

Сусана Диас благодари за „социалната ангажираност“ на Фондация „Амансио Ортега” с андалуската система за обществено здравеопазване. Тя подчерта настоящите и бъдещите ангажимент за устойчивостта на системата, които по нейно мнение са :гордост за жителите на Андалусия и гарантират равни възможности”.

В Андалусия се откриват годишно повече от 32 000 нови случая на рак, от които 60% се нуждаят от лъчетерапия, т.е. повече от 19 000 пациенти на година.

Статистиките сочат, че поне 40% от всички пациенти, излекувани от рак са се подлагали на радиотерапия като част от лечението им, а в 16% от случаите излекуването се дължи изцяло на лъчетерапията.

Още през 2017 г. ще започнат строителните работи по бункерите, от които се нуждаят първите четири ускорителя: по един в болниците Torrecárdenas в Алмерия и болницата в Хаен и два в болницата Virgen de la Victoria в Малага.

 

Дрехите на Zara и Mango се произвеждат от експлоатирани сирийски бежанци

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

СВЯТ

Осем ранени след като автомобил връхлетя върху хора в центъра на Амстердам

11/06/2017 WORLD BG

Осем ранени след като автомобил връхлетя върху тях в близост до централната жп гара на град Амстердам. Водачът на превозното средство е бил арестуван от полицията. За момента не е потвърдено, че инцидентът е терористична Последни

издирват
КРИМИНАЛНИ

Издирват се двама души, които са успели да влязат в Испания с кола, пълна с оръжие

12/01/2017 WORLD BG

След грандиозно преследване на лек автомобил, от испанската полиция издирват двама души. Това е станало на 11 януари, сряда, в късния следобед на френско-испанската граница до град Jonquera в Каталуния. Общинската полиция в граничния град Последни

първото бебе за 2017 година
НАЧАЛО

13 годишна роди първото бебе за 2017 година в България и го кръсти Динко

02/01/2017 WORLD BG

Първото българче, което се роди в Сливен през 2017 г. е от ромски произход и се казва Динко. Майката Златка е на 13 г., а бащата е на 15 и е неин съученик. Малкият Динко Последни