Амансио Ортега дари 40 милиона евро за борбата срещу рака

Амансио Ортега иска да се присъеди в борбата срещу рака, дарявайки чрез своята фондация общо 40 милиона евро на Андалусия, с които да се закупи най- доброто оборудване за изследване и лечение на рак. Благодарение на дарението ще бъдат закупени 25 линейни ускорителя за лъчетерапия за болниците на всички провинции в областта.

Президентката на Андалусия Сусана Диас и вицепрезидента на фондация „Амансио Ортега” Флора Перес подписаха договор, според който до 2019 г. ще се закупят ускорителите (21 нови 4 актуализирани) с които ще могат да се правят повече от 225 000 сесии годишно.

„Проектът поставя услугите на радиационната онкология в Андалусия в челните редици на диагностиката и лечението на рак в системата на общественото здравеопазване на нашата страна“, каза андалуският президент след подписването на протокола.

Сусана Диас благодари за „социалната ангажираност“ на Фондация „Амансио Ортега” с андалуската система за обществено здравеопазване. Тя подчерта настоящите и бъдещите ангажимент за устойчивостта на системата, които по нейно мнение са :гордост за жителите на Андалусия и гарантират равни възможности”.

В Андалусия се откриват годишно повече от 32 000 нови случая на рак, от които 60% се нуждаят от лъчетерапия, т.е. повече от 19 000 пациенти на година.

Статистиките сочат, че поне 40% от всички пациенти, излекувани от рак са се подлагали на радиотерапия като част от лечението им, а в 16% от случаите излекуването се дължи изцяло на лъчетерапията.

Още през 2017 г. ще започнат строителните работи по бункерите, от които се нуждаят първите четири ускорителя: по един в болниците Torrecárdenas в Алмерия и болницата в Хаен и два в болницата Virgen de la Victoria в Малага.

 

Дрехите на Zara и Mango се произвеждат от експлоатирани сирийски бежанци

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Какво трябва да знаем за брачния договор?

30/04/2017 WORLD BG

Все повече двойки решават да прибягнат към брачния договор, тъй като брачните отношения предполагат да се развиват в дълъг период от време. През този период е възможно много неща от живота на двамата съпрузи да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталунски град обявяви независимост от Испания

26/10/2017 WORLD BG

Каталунската телевизия 324 съобщи, че каталунски град обяви независимост от Испания. Белпуч стана първият в Испания град, където е провъзгласена независимост. Решението беше взето след заседание на градския съвет, на което с мнозинство от гласовете Последни

първото бебе за 2017 година
НОВИНИ

Българките раждат най-млади, а италианките са най-възрастните майки

13/03/2017 WORLD BG

През 2015 г. в Европейския съюз са родени 5,103 милиона бебета. Сред държавите-членки на общността Франция и през 2015 година продължава да води с най-голям брой раждания (799 700), следвана от Обединеното кралство (776 700), Последни