Амансио Ортега дари 40 милиона евро за борбата срещу рака

Амансио Ортега иска да се присъеди в борбата срещу рака, дарявайки чрез своята фондация общо 40 милиона евро на Андалусия, с които да се закупи най- доброто оборудване за изследване и лечение на рак. Благодарение на дарението ще бъдат закупени 25 линейни ускорителя за лъчетерапия за болниците на всички провинции в областта.

Президентката на Андалусия Сусана Диас и вицепрезидента на фондация „Амансио Ортега” Флора Перес подписаха договор, според който до 2019 г. ще се закупят ускорителите (21 нови 4 актуализирани) с които ще могат да се правят повече от 225 000 сесии годишно.

„Проектът поставя услугите на радиационната онкология в Андалусия в челните редици на диагностиката и лечението на рак в системата на общественото здравеопазване на нашата страна“, каза андалуският президент след подписването на протокола.

Сусана Диас благодари за „социалната ангажираност“ на Фондация „Амансио Ортега” с андалуската система за обществено здравеопазване. Тя подчерта настоящите и бъдещите ангажимент за устойчивостта на системата, които по нейно мнение са :гордост за жителите на Андалусия и гарантират равни възможности”.

В Андалусия се откриват годишно повече от 32 000 нови случая на рак, от които 60% се нуждаят от лъчетерапия, т.е. повече от 19 000 пациенти на година.

Статистиките сочат, че поне 40% от всички пациенти, излекувани от рак са се подлагали на радиотерапия като част от лечението им, а в 16% от случаите излекуването се дължи изцяло на лъчетерапията.

Още през 2017 г. ще започнат строителните работи по бункерите, от които се нуждаят първите четири ускорителя: по един в болниците Torrecárdenas в Алмерия и болницата в Хаен и два в болницата Virgen de la Victoria в Малага.

 

Дрехите на Zara и Mango се произвеждат от експлоатирани сирийски бежанци

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Фестивалът „ Сан Фермин ” в Памплона, Испания (видео)

07/07/2018 WORLD BG

Ежегодният фестивал „ Сан Фермин ”, известен по целия свят с бягането на хора и бикове по градските улици, се провежда в град Памплона в началото на месец юли и продължава 9 дни (от 6 Последни

Las Fallas
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българка ще бъде Fallera Mayor (царица) на фестивала „Las Fallas” във Валенсия

25/01/2017 WORLD BG

Феноменът на имиграцията е променил лика на град Валенсия. И най- много за хората, които са в комисиите на сдруженията „Falla” на световно известния фестивал на Валенсия „Las Fallas“ , който е признат от ЮНЕСКО Последни

БЪЛГАРИЯ

ЕК активира 6 наказателни процедури срещу България

26/01/2018 WORLD BG

ЕК активира 6 наказателни процедури срещу България. Брюксел търси отговорност от София за неизпълнени ангажименти по следните направления: енергийно законодателство– Поправките в българското законодателство, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет и на Директивата за Последни