Английската кралица Елизабет II е замесена в скандал с офшорни фирми

Английската кралица Елизабет II е замесена в скандал с офшорни фирми. Журналистическо разследване откри, че Херцогството на Ланкастър, което се разпорежда със средствата на Елизабет II, наброяващи 500 милиона паунда, е инвестирало 13 милиона долара във фондове на Каймановите острови. ! Част от парите отишли в търговец, обвинен в експлоатация на бедни семейства и хора от уязвими групи. Документите показват още, че английската кралица, чрез Херцогство Ланкастър, притежава инвестиции във фондове, които са вложени в бизнеси като компанията BrightHouse, за която се появи информация за експлоатацията на семейства в нужда.

Международният консорциум за журналистически разследвания с партньори като Guardian, BBC и New York Times, публикува информацията, която е изтекла от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища, и е част от 13, 4 милиона и 600 хиляди документа. Така наречените „Парадайз пейпърс“ се отнасят до финансите на около 120 политици от различни страни.

Мащабното разследване на офшорни компании уличава едни от най-големите международни компании, държавни ръководители и влиятелни фигури в политиката, шоубизнеса и спорта в укриване на значителни суми.

Освен името на Елизабет II в изтеклите файлове излизат имената и на хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. Документите разкриват и плащания от фирма, в която зетят на руския президент Владимир Путин е съсобственик, към приближени на Тръмп.

Английската кралица започна оттеглянето си от трона

Be the first to comment

Вашият коментар