Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон, за да се яви пред белгийския съд

Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон и членовете на екипа му Меричел Серет, Антони Комин, Луис Пуч и Клара Посанти, за да се явят пред белгийския съд, който ще вземе решение относно процедурата за изпълнение на издадените от Испания европейски заповеди за задържане и екстрадиране на петимата. На задържаните при ареста няма да им се слагат белезници, ако не окажат съпротива и полицаите просто ще ги съпровождат.

Съдията, който ще поеме случая ще бъде определен до 24 часа от задържането на петимата. А до още 24 часа съдът ще трябва да вземе решение:

  • дали искането на Мадрид отговаря на всички правни норми
  • дали Пучдемон и членовете на екипа му ще влязат в затвора или ще останат на свобода
  • какви ограничения ще им бъдат наложени, за да не се укрият, ако останат на свобода (като отнемане на международните паспорти или електронно наблюдение).

Ако съдията прецени, че европейските заповеди за задържане и екстрадиране отговарят на всички правни изисквания, тогава всички документи ще бъдат изпратени в белгийски Съд от първа инстанция, който в рамките на 15 дни ще трябва да реши дали Пучдемон и членовете на екипа му ще бъдат екстрадирани.

Страните ще могат да обжалват съдебното решение пред белгийския Апелативен съд, който в рамките на 15 дни ще трябва да се произнесе.

Европейските заповеди имат 60 дневен срок за приключване на екстрадирането на лица между две страни, членки на ЕС. Той може да се удължи два пъти с още 30 дни или максимум с още 90 дни в изключителни случаи.

Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

ОБЩЕСТВО

Украйна забрани руската участничка в „Евровизия” Юлия Самойлова да влиза в страната (видео)

23/03/2017 WORLD BG

Украйна забрани на руската певица Юлия Самойлова да влиза в страната през следващите три години. Самойлова е представителят на Русия в конкурса „Евровизия”, който ще се проведе след по-малко от два месеца в Киев. Решението Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания ще увеличи двойно разходите за отбрана

24/03/2017 WORLD BG

„През следващите дест години Испания ще увеличи военните разходи до 2% от БВП”, заяви министърът на отбраната Мария Долорес де Коспедал в разговор с американския си колега Джеймс Матис във Вашингтон. „В рамките на 10 Последни

БЪЛГАРИЯ

Висящи задължения на гражданите към българската държава

08/03/2017 WORLD BG

Всяка година почти всеки български гражданин получава любезно писмо, с което му бива напомнено, че е време да заплати определена сума в полза на държавния или общински бюджет. Посочените снования за това са най-разнообразни: от Последни

Leave a Reply