Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон, за да се яви пред белгийския съд

Брюксел реши, че ще арестува днес Карлес Пучдемон и членовете на екипа му Меричел Серет, Антони Комин, Луис Пуч и Клара Посанти, за да се явят пред белгийския съд, който ще вземе решение относно процедурата за изпълнение на издадените от Испания европейски заповеди за задържане и екстрадиране на петимата. На задържаните при ареста няма да им се слагат белезници, ако не окажат съпротива и полицаите просто ще ги съпровождат.

Съдията, който ще поеме случая ще бъде определен до 24 часа от задържането на петимата. А до още 24 часа съдът ще трябва да вземе решение:

  • дали искането на Мадрид отговаря на всички правни норми
  • дали Пучдемон и членовете на екипа му ще влязат в затвора или ще останат на свобода
  • какви ограничения ще им бъдат наложени, за да не се укрият, ако останат на свобода (като отнемане на международните паспорти или електронно наблюдение).

Ако съдията прецени, че европейските заповеди за задържане и екстрадиране отговарят на всички правни изисквания, тогава всички документи ще бъдат изпратени в белгийски Съд от първа инстанция, който в рамките на 15 дни ще трябва да реши дали Пучдемон и членовете на екипа му ще бъдат екстрадирани.

Страните ще могат да обжалват съдебното решение пред белгийския Апелативен съд, който в рамките на 15 дни ще трябва да се произнесе.

Европейските заповеди имат 60 дневен срок за приключване на екстрадирането на лица между две страни, членки на ЕС. Той може да се удължи два пъти с още 30 дни или максимум с още 90 дни в изключителни случаи.

Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

Be the first to comment

Вашият коментар