Атентат в дискотека в Истанбул остави поне 39 жертви и 69 ранени

атентат дискотека Истанбула

Броят на загиналите при терористичното нападение в дискотека в Истанбул в нощта на Нова година вече е 39, като 16 от тях са чужденци и има 69 ранени, съобщи турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлю.

Около 01.30 часа местно време (22.30 GMT) неизвестен извършител е влизъл в дискотека „Рейна”, разположена на брега на Босфора, и е започнал да стреля на посоки с автоматично оръжие. Нападателят е успял да избяга.

„Полицията започна операция и се надяваме да бъде заловен скоро“, каза Сойлю, цитиран от Анадолската информационна агенция.

„21 жертви са идентифицирани, от които 16 са чужденци, а останалите пет са турски граждани. Сред 69-те ранени, които се лекуват в различни болници, има четири, които са в критично състояние “ добави министърът.

Кметът на Истанбул Васип Шахин е казал, че атентаторът е убил един полицай и един цивилен, преди да влезе в дискотеката и да открие огън по хората, които са празнували Нова година.

Според телевизия CNNTürk, между 50 и 60 линейки веднага са се отправили към инцидента. След нападението турските власти са предприели информационно мълчание, което е процедурна мярка след големи атентати .

„Рейна” клуб е любимо място на хайлайфа на Истанбул и е посещаван от известни личности, футболисти и бизнесмени. Барман от заведението е заявил пред вестник „Хюриет”, че около 500- 600 души са празнували идването на 2017 г. и след започването на стрелбата са започнали панически да бягат.

Според вестник Хюриет много клиенти на клуба са скочили в морето и бреговата охрана провежда спасителна операция за откриването им. Първите данни показват, че е имало трима нападатели, няколко свидетели говорят за хора, облечени като Дядо Коледа, които са крещяли на арабски.

До сега никоя организация не е поела отговорността за атентата.

„Тероризмът отново надигна грозната си глава“, каза министърът на транспорта Ахмет Арслан пред НТВ.

Полицията е изпратила специализиран екип на мястото на атентата за търсене на следи, оставени от похитителите. Задържан е таксиметров шофьор, който очевидно е докарал един от нападателите клуба.

Собственикът на заведението Мехмет Кочарслан е казал, че преди една седмица американските тайни служби са били предупредили за възможни атаки и са били взети допълнителни мерки за сигурност на Босфора.

За по- голяма сигурност в Новогодишната нощ турските власти са били разположили 25 000 полицая в Истанбул.

Застреляха руския посланик в Турция

Турция откри 14 километровия тунел под протока „Босфор”

Ердоган: Европейският съюз ще докаже, че поддържа терористите ако прекрати преговорите с Турция

Be the first to comment

Вашият коментар