Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

Общинското ръководство на Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост на Каталуния. Градските власти отказват да предоставят на автономното правителство училищни помещения, в които да се проведе гласуването. Кметът на града, Ада Колау, е взела това решение в съответствие с публикуваното днес в „Държавен вестник” решение на Конституционния съд на Испания, с което се отменя референдума и се забранява всякаква подготовка за него.

В издадения от каталунското правителство на 7 септември указ за провеждане на референдума, се изисква в 48 часов срок общинските власти в Каталуния да съставят списък на местата, където ще се проведе гласуването. По този повод и по повод решението на конституционния съд на Испания, заместник кмета на Барселона Херардо Писарейо заяви:

„Барселона е категорична, че гражданите имат право да се произнесат, но това може да стане само тогава, когато няма опасност за институциите и служителите в тях.”

След като властите и в няколко други каталунски града отказаха да съдействат за провеждането на референдума на 1 октомври, президентът на автономната област Карлес Пучдемонт се обърна към гражданите на тези градове с думите:

„Ако видите вашия кмет му кажете: „Погледни ме в очите, ти си ми длъжен! Ще ми дадеш ли да гласувам или не?”

Според Пучдемонт до настоящата ситуация се е стигнало, защото политическата класа в Каталуния се е разделила на две: едните подкрепят провеждането на референдума на 1 октомври, а другите- не. Но идеологията и на двете групи е една и съща- независимост на Каталуния.

БЪЛГАРИЯ

Фалира един от най- големите български туроператори

14/12/2016 WORLD BG

Във вторник един от големите български туроператори обяви фалит. „Алфатур“ се обърна със следното съобщение до своите клиенти и партньори, публикувано на интернет страницата на туроператора: „В резултат на революциите в Тунис и Египет и Последни

СВЯТ

Осем ранени след като автомобил връхлетя върху хора в центъра на Амстердам

11/06/2017 WORLD BG

Осем ранени след като автомобил връхлетя върху тях в близост до централната жп гара на град Амстердам. Водачът на превозното средство е бил арестуван от полицията. За момента не е потвърдено, че инцидентът е терористична Последни

германия има нужда от още имигранти
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

21/02/2017 WORLD BG

„Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България”- това е написала журналистката Миролюба Бенатова преди точно 3 години на профила си във Фейсбук, добавяйки връзка към свой репортаж по тази тема, Последни

Leave a Reply