Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

Общинското ръководство на Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост на Каталуния. Градските власти отказват да предоставят на автономното правителство училищни помещения, в които да се проведе гласуването. Кметът на града, Ада Колау, е взела това решение в съответствие с публикуваното днес в „Държавен вестник” решение на Конституционния съд на Испания, с което се отменя референдума и се забранява всякаква подготовка за него.

В издадения от каталунското правителство на 7 септември указ за провеждане на референдума, се изисква в 48 часов срок общинските власти в Каталуния да съставят списък на местата, където ще се проведе гласуването. По този повод и по повод решението на конституционния съд на Испания, заместник кмета на Барселона Херардо Писарейо заяви:

„Барселона е категорична, че гражданите имат право да се произнесат, но това може да стане само тогава, когато няма опасност за институциите и служителите в тях.”

След като властите и в няколко други каталунски града отказаха да съдействат за провеждането на референдума на 1 октомври, президентът на автономната област Карлес Пучдемонт се обърна към гражданите на тези градове с думите:

„Ако видите вашия кмет му кажете: „Погледни ме в очите, ти си ми длъжен! Ще ми дадеш ли да гласувам или не?”

Според Пучдемонт до настоящата ситуация се е стигнало, защото политическата класа в Каталуния се е разделила на две: едните подкрепят провеждането на референдума на 1 октомври, а другите- не. Но идеологията и на двете групи е една и съща- независимост на Каталуния.

СВЯТ

Авиокомпанията EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT

23/08/2017 WORLD BG

EASYJET напуска Великобритания заради BREXIT. Нискотарифната компания реши да премести седалището си във Виена, Австрия и по този начин да защити европейските си права, след като Великобритания напусне Европейския съюз. От ръководството на авиокомпанията вече Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

България освобождава Христо Стоичков от поста почетен консул в Барселона

10/10/2017 WORLD BG

От пресцентъра на Министерство на външните работи съобщиха, че е започнала процедура по отнемане на правомощията на Христо Стоичков като почетен консул в Барселона. Предстои след рутинна вътрешна процедура решението да бъде разгледано от Министерски Последни

"Фондацията"
НАЧАЛО

Група „Фондацията“ отново на турне в Испания

02/02/2017 WORLD BG

„Фондацията“ идва отново в Испания. След успешните турнета в Северна Америка, Нова Зеландия, Европа и Австралия миналата година, група „Фондацията” идва отново в Испания . Концерти ще има в градовете: Палма де Майорка, Барселона, Гандия Последни

Leave a Reply