Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

Общинското ръководство на Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост на Каталуния. Градските власти отказват да предоставят на автономното правителство училищни помещения, в които да се проведе гласуването. Кметът на града, Ада Колау, е взела това решение в съответствие с публикуваното днес в „Държавен вестник” решение на Конституционния съд на Испания, с което се отменя референдума и се забранява всякаква подготовка за него.

В издадения от каталунското правителство на 7 септември указ за провеждане на референдума, се изисква в 48 часов срок общинските власти в Каталуния да съставят списък на местата, където ще се проведе гласуването. По този повод и по повод решението на конституционния съд на Испания, заместник кмета на Барселона Херардо Писарейо заяви:

„Барселона е категорична, че гражданите имат право да се произнесат, но това може да стане само тогава, когато няма опасност за институциите и служителите в тях.”

След като властите и в няколко други каталунски града отказаха да съдействат за провеждането на референдума на 1 октомври, президентът на автономната област Карлес Пучдемонт се обърна към гражданите на тези градове с думите:

„Ако видите вашия кмет му кажете: „Погледни ме в очите, ти си ми длъжен! Ще ми дадеш ли да гласувам или не?”

Според Пучдемонт до настоящата ситуация се е стигнало, защото политическата класа в Каталуния се е разделила на две: едните подкрепят провеждането на референдума на 1 октомври, а другите- не. Но идеологията и на двете групи е една и съща- независимост на Каталуния.

хаос по световните летища
БЪЛГАРИЯ

Почти 1 млн. българи са напуснали страната за постоянно през последните 17 години

29/12/2017 WORLD BG

Почти 1 млн. българи са напуснали страната за постоянно през последните 17 години. „През последните 17 години 906 хил. българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно; положението става катастрофално”. Този извод е направил през Последни

ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО

За какво служи европейската здравна карта

14/03/2017 WORLD BG

Европейската здравна карта е безплатна карта, чрез която, в случай на нужда, се получава достъп до държавно медицинско обслужване по време на временен престой в някоя от 28-те държави от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Последни

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция арестува петима българи за трафик на хероин

23/08/2017 WORLD BG

Испанската полиция арестува петима българи за трафик на хероин. По време на операцията „Тирабусон“, в хале в индустриалната зона на град Caldas de Reis до град Виго, са конфискувани 65 килограма хероин, скрити в камион, Последни

Leave a Reply