Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост

Общинското ръководство на Барселона отказа да съдейства за провеждане на референдума за независимост на Каталуния. Градските власти отказват да предоставят на автономното правителство училищни помещения, в които да се проведе гласуването. Кметът на града, Ада Колау, е взела това решение в съответствие с публикуваното днес в „Държавен вестник” решение на Конституционния съд на Испания, с което се отменя референдума и се забранява всякаква подготовка за него.

В издадения от каталунското правителство на 7 септември указ за провеждане на референдума, се изисква в 48 часов срок общинските власти в Каталуния да съставят списък на местата, където ще се проведе гласуването. По този повод и по повод решението на конституционния съд на Испания, заместник кмета на Барселона Херардо Писарейо заяви:

„Барселона е категорична, че гражданите имат право да се произнесат, но това може да стане само тогава, когато няма опасност за институциите и служителите в тях.”

След като властите и в няколко други каталунски града отказаха да съдействат за провеждането на референдума на 1 октомври, президентът на автономната област Карлес Пучдемонт се обърна към гражданите на тези градове с думите:

„Ако видите вашия кмет му кажете: „Погледни ме в очите, ти си ми длъжен! Ще ми дадеш ли да гласувам или не?”

Според Пучдемонт до настоящата ситуация се е стигнало, защото политическата класа в Каталуния се е разделила на две: едните подкрепят провеждането на референдума на 1 октомври, а другите- не. Но идеологията и на двете групи е една и съща- независимост на Каталуния.

НОВИНИ

Срещата в Рим на 27-те лидери на страните от ЕС и бъдещето на общността

26/03/2017 WORLD BG

Срещата в Рим на страните от ЕС се проведе на 25.03.2017 година, където държавните глави или правителствените ръководители на 27-те страни на Европейския съюз отбелязаха 60-годишнината от подписването на Римския договор и подписаха декларация за Последни

ЛЮБОПИТНО

Католическия и православния Великден ще се отбелязват на една и съща дата

08/04/2017 WORLD BG

Папа Франциск обмисля промяна в датите на католическия и православния Великден в църковния календар, съобщи католическата информационна агенция Aciprensa. С тази промяна се цели най-важния за християните празник да бъде на един и същи ден за Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания се нарежда след България по ефективност на трудовия пазар

03/02/2017 WORLD BG

Испанския пазар на труда не е известен със своята ефективност. Това се потвърждава и от доклад на Световния икономически форум, направен от Института за икономически изследвания, който прави ежегодно измерване на ефективността на тудовия пазар. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар