Безработицата в Испания намалява, увеличава се броят на подписаните постоянни трудови договори

безработицата в испания

Данните за безработицата през изминалия месец февруари показват, че броят на регистрираните безработни в бюрата по труда е намалял с 9 355 души, докато през същия период на миналата година се е бил увеличил с 2 231 човека.

Добри резултати са отчетени и при броя на котизиращите граждани в социалното осигуряване на Испания : те са се увеличили с 74 080 души, докато през февруари 2016 година увеличението е било с 63 355 души.

Това показват данните, публикувани в четвъртък от Министерството на заетостта и социалната сигурност и отразяващи годишното състояние на пазара на труда в Испания.

По отношение на безработицата в страната, данните показват, че това е вторият най- добър месец февруари от 2005 година насам като се има в предвид, че през последните години по това време броят на безработните се е увеличавал средно с 57 863 души.

Данните за броя на социално осигурените граждани отново поставят февруари 2017 година на второ място от 2008 г. насам.

Министерството е изчислило, че през последната година броят на социално осигурените лица се е увеличил с 580 543 души. Въз основа на тези статистики общият брой на безработните в Испания е 3 750 876 души, а 17 748 255 са работещите.

Наемането на безработни се е повишило с 5,45% в сравнение с февруари миналата година, което е довело до подписването на 1 452 528 трудови договори, повечето от които са били временни. По- точно: 89,6% от договорите са били с временен тип, а 10,4% (151 072 договори) са били постоянни.

„Изнесените от правителството данни показват висока доза несигурност и загуба на качеството на заетостта“, се казва в изявление на испанския синдикат UGT.

Въпреки ниския брой на новоподписаните постоянни трудови договори, месец февруари 2017 година бележи ръст от 8,82% в сравнение със същия месец на миналата година, когато са били подписани общо 91 245 броя.

„Вярно е, че се увеличава броят на постоянните трудови договори, но само 6,28% от тях са на пълен работен ден” добавя синдикатът.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Рафаел Надал се раздели с треньора си

21/11/2017 WORLD BG

Рафаел Надал се раздели с треньора си след 27 години и 75 спечелени титли. Тони Надал, който е и чичо на тенисист Nº1 в света, обяви още през февруари тази година, че: От следващата година Последни

БЪЛГАРИЯ

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българите във Великобритания

12/06/2017 WORLD BG

Спешни мерки за по-бързото консулско обслужване на българските граждани във Великобритания. По разпореждане на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след разговор с министър-председателя Бойко Борисов, в консулската ни Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Генералното консулство във Валенсия с ново улеснение за българските граждани

28/08/2017 WORLD BG

Генералното консулство във Валенсия въведе ново улеснение за българските граждани. От публикуваното съобщение на сайта на МВнР става ясно, че консулската служба е въвела ПОС терминално устройство на приемните гишета, където гражданите ще могат да Последни

Be the first to comment

Вашият коментар