Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

От три години живота на 15-годишната Алиса Карсън е придобил друг смисъл. Тя се обучава, за да замине през 2030 година да живее на Марс. Като участник в програмата MARS ONE, Алиса е един от най-успешните кандидати за първата експедиция, която ще пътуват до Червената планета с мисията да създаде човешка колония там.

„Приятелите ми ме мислят за малко луда“, шегува се Алиса, която превърна мечтата си в лудост. Тя е първият човек, който ще завърши програмата Passport на НАСА и който на дванадесет годишна възраст се е явил на кастинг в един от четиринадесетте центрове, спечелвайки признанието Right Stuff Award. След това животът й тръгва в друга посока. На снимката на профила си във Фейсбук Алиса мама себе си се пита дали ще успее да бъде първият човек, който ще стигне до Марс.

От понеделник до петък Алиса тренира по няколко часа на ден в Marshall Space Flight Center. Посетила е вече тренировъчните лагери на НАСА, където е получила поздравления от своите инструктори. В „Space Camps“ Алиса провежда експерименти и практика с елементи от роботиката и въздухоплаването. Владее перфектно френски, китайски, испански и английски. Упорството за постигане на вече начертаната цел я тласка в стремежа да реализира най-наивната си мечта- да стане астронавт, кулминацията на аеронавигационното инженерство, и да участва в първия пилотиран полет до Марс.

Баща й, Брет Карсън, вече приема за нормален факта, че дъщеря му, някой ден, ще стане част от най-смелата мисия на човечеството. Между гордостта и страха, той се опитва максимално да прекарва времето си с нея. „Ще направя всичко по силите ми и ще зарежа всичко останало, за да прекарам максимално време с нея, преди да си тръгне”, споделя Брет.

Преди няколко дни, аржентинският инженер Мигел Сан Мартин, изследовател на НАСА разкри, че кацането на човек на Марс ще е хиляди пъти по-трудно, отколкото кацането на човек на Луната: „Марс е доста по-далеч, астронавтите ще бъдат изложени на радиация, ще се пътува с високи скорости и накрая, за да се кацне на планетата, която има много по-висока гравитация от земната, ще са необходими по-големи ракети. Всички тези неща са много трудни. Днес ние все още не знаем как ще ги осъществим. За да кацнем на Луната ни трябват две ракети Сатурн 5, но за да излетим за Марс ще ни трябват около пет такива ракети”.

Експертът разкри, че президентът Обама вече е обявил, че през 2030 година хора ще пътуват до Марс. НАСА вече е започнала да изгражда едната ракета Сатурн 5 и една капсула тип Apollo, която е по-голяма, за да може да се пътува на дълги разстояния в космоса. Много важен момент е, че експедицията ще трябва да остана на Марс една или две години докато планетите се наредят в една линия, за да може да се върне.

Момичето- астронавт участва в програмата Mars One, която е частен телевизионен проект за осъществяване на мечтата за марсианската колонизация. Изпращането на първия полет ще струва около шест милиарда долара. Намерението е на всеки две години да се изпращат нови астронавти, чието пътуване ще струва четири милиарда долара и този процес да продължи до образуването на колония от 25 човека.

Изпращат мисия до Луната, която да провери дали човешки крак някога е стъпвал там

здравеопазването в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Здравеопазването в Испания

29/05/2017 WORLD BG

Здравеопазването в Испания се координира от Националната здравна система. Това е органът, който извършва и разпределя здравните услуги в страната, които, според закона, са отговорност на публичните органи. Създадена е през 1908 година. От 1989 Последни

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Връзката между Андора и борбата за независимост в Каталуния

10/10/2017 WORLD BG

Право пропорционално на засилването на разследванията за корупция в сепаратистката каталунска партия CiU, в следствие на които вече започнаха дела срещу клана Pujol, ескалира и борбата за независимост на Каталуния. Важно е да се отбележи, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е най-добрата страна в света за раждане на дете

22/06/2017 WORLD BG

Испания е най-добрата страна в света за раждане на дете. Тази признание на Испания се дължи на показаните високи резултати в три категории: здраве и благоденствие- според тази категория страната заема първото място в света. Последни

Be the first to comment

Вашият коментар