Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време

Сняг блокира стотици автомобили по магистралите в Испания, 37 провинции в опасност от лошото време. Първата неделя на 2018 г. в Испания ще бъде запомнена със силни ветрове и обилни валежи на от сняг и дъжд.

През изминалата нощ снегът блокира множество автомобили около 76-тия километър на магистрала А-6. Свидетели разказват за обилен снеговалеж в района, заради който е било невъзможно да продължат пътуването си. Над 250 войници са били изпратени за овладяване на обстановката, но въпреки това хората е трябвало да прекарат над 10 часа в колите си.

Близо 1 400 човека са прекарали нощта в спортни центрове или хостели в град Алсасуа, тъй като автомагистрала А-1 при Гипузкоа е била затворена заради обилен снеговалеж, съобщават от Гражданската гвардия. Към 1:35 часа от закъсалите автомобили са били евакуирани 1 100 човека. В интервала 1:15 ч. и 3:15 ч. магистралата е била почистена и затрупаните автомобили са били освободени. През същия този период се е наложило евакуирането на още 300 човека.

От Държавната метеорологична агенция (AEMET) съобщават, че обилните снеговалежи ще продължат: в 29 провинции ще вали много сняг, като в Ла Риоха и Навара, където е обявен червен код, има опасност и от лавини. В Астуриас, Гипузкоа, Авала, Мадрид, Сория, Сеговия, Бургос, Авила, Толедо, Гуадалахара, Куенка и Кантабрия е обявен оранжев код. В по-малка опасност (жълт код) са провинциите Хаен, Сарагоса, Уеска (жълт код за снеговалежи, но има опасност от лавини), Теруел, Албасете, Сиудад Реал, Леон, Паленсия, Саламанка, Валядолид, Барселона, Жирона, Лерида, Касерес, Луго, Оренсе и Визкая.

Снеговалежи ще има във вътрешността на северна и централна Испания, като по-интензивни ще бъдат в планинските райони. В североизточната част на страната сняг ще вали на местата с над 700 метра надморска височина, в северна Испания- над 500 метра надморска височина, а в останалата част на Иберийския полуостров- над 600 метра надморска височина.

Жълт код за опасност от валежи от дъжд е обявен за провинциите: Тарагона, Жирона и Барселона. А в провинциите Куенка и Гуадалахара е активиран жълт код за ниски температури. Като цяло в цялата страна ще преобладава облачно време, но в Уелва и в южната част на Леванте хората ще се радват на слънцето. Малко е вероятно да вали и на Канарските острови.

Оранжев код за силно вълнение е обявен за Канарските острови, където е обявен и оранжев код за силни ветрове (само в Ел Йеро и Ла Гомера кодът е жълт).

Жълт код за силни ветрове освен за Канарските острови е обявен и за: Алмерия, Гранада, Кантабрия, Ла Коруня, Луго, Понтеведра, Визкая, Гипузкоа, Жирона, Паленсия и Леон.

В по-голямата част от страната температурите ще запазят досегашните си стойности. Застудяване се очаква в югоизточната част на полуострова и на Балеарските острови.

Хаос в цяла Европа: отменени полети, затворени училища, задръствания и катастрофи

Be the first to comment

Вашият коментар