Бойко Борисов подава оставка

Премиерът Бойко Борисов заяви, че на 14 ноември 2016 г. ще подаде оставка, след като кандидатът на ГЕРБ не спечели изборите за президент. Борисов подчерта, че партията му няма да остане във властта под никаква форма след като загуби балотажа.

Ето какво каза той:
„Утре или вдругиден, когато е първият работен ден, ще депозираме оставката на този кабинет. От резултатите на изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство. И не само, че не могат да се направят реформите, а че дори и бюджета не може да се приеме. Очертава се ново управляващо мнозинство с участието на БСП, ДПС, чийто избиратели са гласували за Румен Радев и ДСБ и заради тях избирателите в център-дясно се чувстват разделени. Ако искат мога да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното – има твърдо заявено ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно да направят нов кабинет още в този парламент и да управляват две години. Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа. Затова поздравявам тези, които имат повече гласове от нас. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държавата се управлява трудно, особено в тази тежка международна ситуация, която е в света”, каза Борисов. Новото мнозинство, което явно се показва и се надяваме тези, които са ни упреквали за задкулисие с ДПС сега да ни се извинят, защото на тези избори, на които неслучайно поставих и правителството като залог, знаех каква мощна подкрепа ще получа. Ген. Радев може да не е ходил по партийните централи, но много хора са ходили – това е демокрацията. За тези две години ние не можем да направим трети компромис. Преди две години го направихме. Нито се харесвахме с реформаторите, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ, но тогава след правителството на Пламен Орешарски ситуацията беше… знаете каква. Тогава ние поехме и две години изкарахме. Сег другите да поемат”, допълни премиерът. Сега ние сме опозиция по волята на народа. Ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим анализ на кметовете в страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Ние не можем за трети път да правим компромиси”, заяви Борисов. Той напомни за трудната коалиция с РБ. Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват. Смятам, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително. Аз съм за нула лева субсидия за партиите и съм за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в НС. Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват. Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва”

В такъв случай предсрочни парламентарни избори ще могат да се проведат едва през април 2017 година, тъй като държавният глава Росен Плевнелиев е длъжен отново да връчва мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Според резултатите от парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. мандатът отива първо при ГЕРБ – партията с най-голяма подкрепа, после при БСП, а при неуспех – при трета партия, избрана от Плевнелиев. Срокът за връчване и връщане на „неизпълнен“ мандат е седем дни за всяка партия, но няма срок, в който президентът да връчи първия мандат.

При невъзможност за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, оставката на правителството е факт, но Плевнелиев няма право да разпуска Народното събрание и да насрочва дата за нови парламентарни избори. Причината – конституционно изискване, според което президентът не може да подписва такъв указ в последните три месеца от мандата си, а мандатът му изтича на 22 януари 2017 г.

Сегашният държавен глава обаче все пак трябва да сформира служебно правителство, което до управлява страната с действащ парламент.

Възможен е и друг вариант: Плевнелиев да не бърза с връчването на първия мандат, тъй като цялата процедура по връчване и връщане на мандата отнема около два месеца. В такъв случай кабинетът „Борисов 2“ ще работи до мандата на новия президент.

С встъпването в длъжност на новия, пети по ред, президент на България, първото нещо, което трябва да направи е да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за извънредни парламентарни избори.

Срокът между датата на издаване на указа и датата на вота е два месеца.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания се завръща на международната политическа сцена

21/02/2017 WORLD BG

Испания възнамерява да започне да играе по-важна роля на международната политическа сцена, е заявил министерът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис в разговора си с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Срещата между двамата Последни

ОБЩЕСТВО

Почина великият треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев

25/03/2017 WORLD BG

На 85 годишна възраст тази нощ в Германия почина „Папата на щангите”. За смъртта му е съобщила дъщеря му Ангелина, при която Абаджиев е живял през последните години. Иван Абаджиев е роден на 12 февруари Последни

Leave a Reply