Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост

Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви вчера, че има предложение Инспекцията по труда да увеличи санкциите за фирмите, чиито служители са назначени с временни трудови договори без основателни причини, съобщава вестник „ABC”.

Министърът на труда и социалната сигурност представи предложението пред Комисията по труда и сигурността в Долната камара на парламента, според което всяка фирма, която не може да посочи основателни причини за всеки сключен временен трудов договор ще бъде санкционирана. По този начин правителството смята да промени действащата система и да се центрира в нарушенията, от които страдат трудещите се.

„Целта ни е да не се злоупотребява с временната трудова заетост”, заяви Фатима Банйес.

Увеличаването на санкциите ще бъде въз основа на проучване, което ще бъде направено от синдикатите и работодателите за всеки сектор по отделно с цел максимално да се намали неоснователното подписване на непостоянни трудови договори.

Новото предложение се добавя към другите такива, които вече са предадени на социалните партньори (синдикати и работодатели):

  1. намаляване на видовете трудови договори до три: постоянен, временен и договор за обучение;
  2. увеличаване на обезщетението за уволнение при срочните трудови договори с 12, 16 и 20 дни за всяка година, в която е извършвана трудова дейност.

Министър Бенйес заяви, че в рамките на този социален диалог са предложени мерки, с които да се подобри дуалното обучение и едната от тях е да се въведе дигитална платформа, посредством която своевременно да се излага информация за новите предложения в системата на заетостта.

Предлагат да се въведе единен социално-осигурителен номер за трудещите се в ЕС

СВЯТ

Атентат в Ню Йорк: 8 убити и най-малко 15 ранени

01/11/2017 WORLD BG

8 души загинаха, а най-малко15 са ранени в атентат в Ню Йорк, САЩ, след като автомобил се вряза в пешеходци и велосипедисти, съобщиха световните медии. На място са загинали 6-има мъже, на път за болницата Последни

Fitur
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

FITUR ще превърне Мадрид в световна столица на туризма

15/01/2017 WORLD BG

За тридесет и седми път панаирът „FITUR“ ще превърне Мадрид в световна столица на туризма. Мероприятието ще се проведе между 18 и 22 януари 2017 година и по традиция там ще бъдат представени най-новите предложения Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

От кога децата могат да седят на предната седалка в автомобила?

23/07/2018 WORLD BG

От кога децата могат да седят на предната седалка в автомобила? От 1 октомври 2015 г. в Испания е забранено на деца, чиито ръст е под 1,35 м., да седят на предната седалка в автомобила, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар