Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост

Властите в Испания започват борба с временната трудова заетост. Министърът на труда и социалната сигурност Фатима Банйес заяви вчера, че има предложение Инспекцията по труда да увеличи санкциите за фирмите, чиито служители са назначени с временни трудови договори без основателни причини, съобщава вестник „ABC”.

Министърът на труда и социалната сигурност представи предложението пред Комисията по труда и сигурността в Долната камара на парламента, според което всяка фирма, която не може да посочи основателни причини за всеки сключен временен трудов договор ще бъде санкционирана. По този начин правителството смята да промени действащата система и да се центрира в нарушенията, от които страдат трудещите се.

„Целта ни е да не се злоупотребява с временната трудова заетост”, заяви Фатима Банйес.

Увеличаването на санкциите ще бъде въз основа на проучване, което ще бъде направено от синдикатите и работодателите за всеки сектор по отделно с цел максимално да се намали неоснователното подписване на непостоянни трудови договори.

Новото предложение се добавя към другите такива, които вече са предадени на социалните партньори (синдикати и работодатели):

  1. намаляване на видовете трудови договори до три: постоянен, временен и договор за обучение;
  2. увеличаване на обезщетението за уволнение при срочните трудови договори с 12, 16 и 20 дни за всяка година, в която е извършвана трудова дейност.

Министър Бенйес заяви, че в рамките на този социален диалог са предложени мерки, с които да се подобри дуалното обучение и едната от тях е да се въведе дигитална платформа, посредством която своевременно да се излага информация за новите предложения в системата на заетостта.

Предлагат да се въведе единен социално-осигурителен номер за трудещите се в ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Полицейските автомобили на бъдещето вече са по пътищата на Испания

24/03/2017 WORLD BG

По пътищата на Испания вече циркулират 7 патрулни коли от пилотната фаза на проекта за полицейските автомобили на бъдещето. Интересното при тях е, че те могат да разчитат сами регистрационните номера на другите автомобили, разполагат Последни

НОВИНИ

Всички жители на испански град се подложиха на диета за отслабване

30/06/2018 WORLD BG

От 1 февруари 2018 г. всичките жители на испанския град Нерон са започнали да спазват диета за отслабване, съобщава вестник La Vanguardia. През месец януари тази година кметицата на града, Мариан Ферейро, е заявила, че Последни

БЪЛГАРИЯ

Потресаващите абсурди на софийското метро

31/08/2017 WORLD BG

За потресаващите абсурди на софийското метро разказва Валентин Камбуров, който от близо 30 години живее в Чехия. Времето за валидност на билета започва от момента на КУПУВАНЕТО!!! Не от момента на перфорирането. Въпрос към касиерката Последни

Be the first to comment

Вашият коментар