Два пъти повече британци са поискали гражданство в страни от ЕС след референдума за BREXIT

Два пъти повече британци са поискали гражданство в страни от ЕС в първата година, след като станаха известни резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Данните, обявени от BBC са за периода от юли 2016 г. до юни 2017 г.

Поради ред причини британците проявяват най-много интерес към Ирландия. В годината, непосредствено преди провеждането на референдума ирландско гражданство са поискали 25 207 човека, докато една година след народното решение 64 400 британци са кандидатствали за ирландски паспорти.

На второ място по предпочитане за втора родина от британските граждани се нарежда Испания. В годината преди референдума 2 300 души са поискали паспорти, а след юни 2016 г. броят им се е увеличил два пъти- до 4 558 души. Явно за англичаните не представлява пречка факта, че Испания не позволява двойно гражданство с други страни от ЕС с изключение на Португалия.

На трето място е Франция, където интересът към гражданство на британците се е увеличил 7 пъти: от 385 молби преди референдума, до 2 129 след него.

Швеция: от 969 до 2002, Дания: от 289 до 604, Полша: от 152 до 332, Германия: от 60 до 810 (данните са само за Берлин).

Статистиката показва, че около 1 млн. британски граждани живеят в друга страна от ЕС, а доста други, все още живеещи в Обединеното кралство имат правото да кандидатстват за гражданство в други страни от ЕС.

Над 3 млн. са гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания.

В периода след референдума се забелязва и удвояване на молбите за гражданство в Обединеното кралство, подадени от граждани на ЕС. През последните 12 месеца преди Великобритания да избере да излезе от ЕС, 15 871 души са кандидатствали за гражданство, а в периода след това: 28 502 души.

И България обмисля премахване на двойното гражданство

Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

Гражданство и националност

България е дала гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол (видео)

хаос по световните летища
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Арестуваха служители на летище Барахас в Мадрид заради куфари с кокаин

05/02/2018 WORLD BG

Арестуваха служители на летище Барахас в Мадрид заради куфари с кокаин, съобщава испанската телевизия „Antena3”. Испанската Национална полиция е задържала двама души, работещи на Термина 1 на летище Адолфо Суарез- Мадрид Барахас. Те са изнасяли Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ново улеснение за издаването на българските лични документи

18/10/2017 WORLD BG

Ново улеснение за издаването на българските лични документи се въвежда след като правителството одобри промени в Правилника за издаване на българските лични документи. Идеята на промяната е да бъде намалена административната тежест за гражданите. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им

15/01/2018 WORLD BG

След 3 години испанската полиция върна 2 800 евро …но не на собственика им. През 2015 година мъж от град Бургос предава на испанската Национална полиция 2 800 евро, които е намерил на работното си Последни

Leave a Reply