Два пъти повече британци са поискали гражданство в страни от ЕС след референдума за BREXIT

Два пъти повече британци са поискали гражданство в страни от ЕС в първата година, след като станаха известни резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Данните, обявени от BBC са за периода от юли 2016 г. до юни 2017 г.

Поради ред причини британците проявяват най-много интерес към Ирландия. В годината, непосредствено преди провеждането на референдума ирландско гражданство са поискали 25 207 човека, докато една година след народното решение 64 400 британци са кандидатствали за ирландски паспорти.

На второ място по предпочитане за втора родина от британските граждани се нарежда Испания. В годината преди референдума 2 300 души са поискали паспорти, а след юни 2016 г. броят им се е увеличил два пъти- до 4 558 души. Явно за англичаните не представлява пречка факта, че Испания не позволява двойно гражданство с други страни от ЕС с изключение на Португалия.

На трето място е Франция, където интересът към гражданство на британците се е увеличил 7 пъти: от 385 молби преди референдума, до 2 129 след него.

Швеция: от 969 до 2002, Дания: от 289 до 604, Полша: от 152 до 332, Германия: от 60 до 810 (данните са само за Берлин).

Статистиката показва, че около 1 млн. британски граждани живеят в друга страна от ЕС, а доста други, все още живеещи в Обединеното кралство имат правото да кандидатстват за гражданство в други страни от ЕС.

Над 3 млн. са гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания.

В периода след референдума се забелязва и удвояване на молбите за гражданство в Обединеното кралство, подадени от граждани на ЕС. През последните 12 месеца преди Великобритания да избере да излезе от ЕС, 15 871 души са кандидатствали за гражданство, а в периода след това: 28 502 души.

И България обмисля премахване на двойното гражданство

Защо Испания не признава двойното гражданство и трябва да се откажем от българското

Гражданство и националност

България е дала гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон

22/01/2018 WORLD BG

От испанската прокуратура искат отново европейска заповед за задържането на Пучдемон, ако предприеме пътуване до Дания за участие в университетски дебат, съобщава АФП. Прокуратурата иска отново да бъде издадена европейска заповед за задържане, която да Последни

НОВИНИ

Българският език е застрашен от „цифрова смърт”

10/05/2017 WORLD BG

По света се говорят над 7 000 езика, но не всички ще оцелеят в дигиталната ера. Над 2 500 от тях, сред които е и българският език, вече са в опасност. И голяма част от Последни

НОВИНИ

През 2017 г. са станали най-малко самолетни катастрофи

10/01/2018 WORLD BG

Като цяло през 2017 г. са станали най-малко самолетни катастрофи, но нито една при големите авикомпании за превоз на пътници, сочат данните, изнесени от холандската специализирана организация Aviation Safety Network. Освен големите авикомпании за превоз Последни

Leave a Reply