Българин получи „Оскар”- най-високото отличие в киното

На 11.02. 2017 година на бляскавата церемония в хотел в „Бевърли Хилс” 38- годишния Владимир Койлазов беше удостоен с най-престижната награда в коноиндустрията- „Оскар”.

Той беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията и разработения от него софтуер V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят. V-Ray е най-използваната в света технология за 3D визуализации и намира широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията и игрите. А в киноиндустрията е в основата на световете в „Игра на тронове“, „Аватар“, „XМan“, „Капитан Америка“ и много други.

Владимир Койлазов е роден в Русе и е завършил информатика в Софийския университет. В края на 90-те години, заедно със сегашния си съдружник Петър Митев съосновават Chaos Group и през 2002 година се появява първата версия на V-Ray. В момента фирмата има над 26 млн. лв. приходи, като от тях близо 6 млн. лева са печалба и има офиси в в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио.

За себе си Владимир казва: „Нито съм бил най-добрият в училище, нито после в състезанията по информатика. Но все пак 15 години пот и сълзи дават резултат. За мен успех би било да си вдигна краката и да кажа – това е, от тук нататък няма накъде повече“.

Технологичните „Оскар”-и, за разлика от останалите, не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното и се раздават две седмици по-рано. Сега тръпнем в очакване на самата церемония, тъй като тази година за „Оскар“ е номиниран и още един българин – Теодор Ушев за късометражната анимация „Сляпата Вайша“.

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания

Стоянка Мутафова постави рекорд на „Гинес”