Българин получи „Оскар”- най-високото отличие в киното

На 11.02. 2017 година на бляскавата церемония в хотел в „Бевърли Хилс” 38- годишния Владимир Койлазов беше удостоен с най-престижната награда в коноиндустрията- „Оскар”.

Той беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията и разработения от него софтуер V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят. V-Ray е най-използваната в света технология за 3D визуализации и намира широко приложение в архитектурните проекти, продуктовия дизайн, автоиндустрията и игрите. А в киноиндустрията е в основата на световете в „Игра на тронове“, „Аватар“, „XМan“, „Капитан Америка“ и много други.

Владимир Койлазов е роден в Русе и е завършил информатика в Софийския университет. В края на 90-те години, заедно със сегашния си съдружник Петър Митев съосновават Chaos Group и през 2002 година се появява първата версия на V-Ray. В момента фирмата има над 26 млн. лв. приходи, като от тях близо 6 млн. лева са печалба и има офиси в в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио.

За себе си Владимир казва: „Нито съм бил най-добрият в училище, нито после в състезанията по информатика. Но все пак 15 години пот и сълзи дават резултат. За мен успех би било да си вдигна краката и да кажа – това е, от тук нататък няма накъде повече“.

Технологичните „Оскар”-и, за разлика от останалите, не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното и се раздават две седмици по-рано. Сега тръпнем в очакване на самата церемония, тъй като тази година за „Оскар“ е номиниран и още един българин – Теодор Ушев за късометражната анимация „Сляпата Вайша“.

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания

Стоянка Мутафова постави рекорд на „Гинес”

СВЯТ

Английските младежи обвинявят възрастните си сънародници за BREXIT

25/10/2017 WORLD BG

По-голямата част от английските младежи са объркани, ядосани и дори озадачени от решението на Великобритания да напусне ЕС, пише весник „La Vanguardia“, цитирайки заключението от проучване, извършено от London School of Economics, направено по поръчка Последни

СВЯТ

Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти път за поста канцлер на Германия

16/11/2016 WORLD BG

Сегашният германският канцлер Ангела Меркел смята да се кандидатира за четвърти мандат на изборите през септември 2017 г., съобщава Си Ен Ен. „Тя ще се кандидатира за четвърти мандат. И тя е абсолютно решена и Последни

българите в Испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Колко са българите, които живеят в Испания?

20/12/2016 WORLD BG

Според последните данни, изнесени от “Padrón Municipal” в Испания живеят 172 926 българи, разпределени в следните области: 1. Madrid con un total de 32,807 búlgaros. (18.97%) 2. Valencia/València con un total de 23,254 búlgaros. (13.45%) 3. Последни