Българин с българин не може да се разбере…

Преди 118 години, на 26.02.1899 г. чешкият историк и български министър на образованието проф. Константин Иречек публикува статия, в която описва народопсихологията на българина.

Ето извадки от нея:

… Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

… За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.

… Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.

… България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри.

… Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си.

… Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си.

…Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършено без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)….

Проф. Константин Иречек идва в България през 1879 г. по покана на Марин Дринов и Константин Стоилов, за да стане секретар на просветното министерство. В последствие става министър на образованието и директор на Народната библиотека.

25 годишния чех е роден във Виена и е израснал във високоинтелигентно семейство. Баща му бил министър, а дядо му, по майчина линия, Шафарик – голям славист и основоположник на тази наука. Защитил е докторат по история и е написал една подробна „История на България“. Иречек идва в България с голяма група свои сънародници- все изучени, инициативни и трудолюбиви хора, които искат само да помогнат на братята славяни да подредят следосвобожденска България.

Престоят му от 5 г. в България приключва с огромно огорчение. Прибира се в Прага и малко по- късно Пражкият университет го кани да стане ръководител на катедра. Така веднъж завинаги затваря тази страница от живота си и никога повече не стъпва на българска земя.

Днес едва ли можем да констатираме нещо по-различно за народа си. По-скоро би трябвало да сме се отърсили от мита, че българинът е велико нещо. Искахме да сме трандафори, но си останахме цървули. Реализмът за това какво представляваме и на къде вървим са ни още по-необходими днес. И пак се делим „на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри”. В 21 века обаче това не е просто съдба, а диагноза и национална трагедия.

Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

Най-богатият българин в света (видео)

издирват българка
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Издирват българка, изчезнала в Испания

10/01/2018 WORLD BG

Близки издирват българка, изчезнала в Испания. Светлана Кръстева Гатева , по прякор Лина е на 32 години. По последна информация е пребивавала в град Марбея, област Андалусия. За последно е видяна на 4 януари 2018г. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Премеждията на една българка в Генерално консулство Валенсия

11/07/2017 WORLD BG

С „Премеждията на една българка в Генерално консулство Валенсия” не искам да упреквам никого, не искам да защитавам никого, не искам да съдя никого, не искам да обиждам никого, не искам да събуждам расова дискриминация, Последни

СВЯТ

Канада увеличaва приема на имигранти

31/10/2016 WORLD BG

Канада вероятно ще увеличи броя на имигрантите от 300 000 на 450 000 души на година, предаде Си Би Си (CBC), цитирана от БТВ. По данни на телевизионния канал, в най-скоро време либералното правителство на Последни

Leave a Reply