Колко са българите, които живеят в чужбина?

Оказва се, че българите, които живеят в чужбина са много повече от това, което се смяташе до този момент. Дори е вероятно те да са повече от тези, които живеят в България.

Това става ясно от едно изказване на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

Според агенция „Фокус” на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина Харалампиев е казал:

„Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят. Плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности. Това прави около 6-7 млн. българи. Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности”.

Според Харалампиев подкрепата за българските училища в чужбина, които са над 300 на брой трябва да продължи. Освен тях има още около 500-700, които са по-скоро частни училища, където учат по 3-5 деца. Председателят на ДАБЧ смята, че на всички тези деца трябва да им се даде самочувствие и сила, за да запазят българския език и да могат да се явят на матура, която да бъде призната.

Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

Be the first to comment

Вашият коментар