Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България

германия има нужда от още имигранти

„Българите, които работят в чужбина вече са повече от тези в България”- това е написала журналистката Миролюба Бенатова преди точно 3 години на профила си във Фейсбук, добавяйки връзка към свой репортаж по тази тема, излъчен по „Нова” телевизия.

Бенатова напомни, че българите в чужбина внасят около 2 милиарда евро годишно в българската икономика. Този пост на журналистката предизвика много отрицателни коментари:

„Те обаче не създават брутен вътрешен продукт. По- голяма част от изнасилените и обрани бабички в северозападна България, бити и обрани старци, са родители на икономически емигранти. Те, заради изпращаните стотина- двеста еро на месец стават примамка за местния крими контингент. През същото това време земята пустее, а е собственост на точно тези българи, които внасят някакви си жълти два милиарда на година…А могат да направят нещо. Около Белоградчик, примерно… Разговорът е дълъг, а съм писал по този въпрос доста…Само че трябва и да се мисли, иначе всеки подобен материал става част от жълтата хроника…“

Бенатова не е пропуснала да отговори на този коментар:

„Нова опорна точка. Значи работещите в чужбина са виновни, че няма полиция. И че има престъпност” и добавя: „И явно вече сме забравили, че в България заплатите само в държавния сектор са 1 080 лева (средно). Тук няма работа, с която тези милиони българи в чужбина да се издържат достойно. А всички те искат да се върнат. Но са изправени пред избора- да имаш пари за лекарства за детето си или да си до него, когато е болно. Опорките срещу тези хора, насъскването, е жалко. И тъжно”.

По последни данни на Българската народна банка от месец януари до месец октомври 2017 година българите в чужбина са изпратили над 1,4 милиарда лева. Това е сумата, изпратена чрез банкови преводи, в нея не влизат парите, изпратени по други начини.

България продължава да губи население. По последни данни през 2015 година са емигрирали 25 470 души, 52,1% от тях са мъже. През последните години прави впечатление нарастващия брой емигриращи граждани на възраст над 60 години, който вече е 13,2%, което означава, че българите в чужбина започват да прибират възрастните си родители при себе.

Българите са емигрирали най-вече в страни от Европейския съюз, като най- предпочитаните държави са: Германия- 23%, Великобритания- 14, 3% и Испания- 11,5%. Подробности ТУК.

Репортажът на Миролюба Бенатова можете да видите тук.