България също върна граничния контрол

Снимката е случайна.

От МВР уточниха, че от 7.04.2017 година България е върнала граничния контрол на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС. При преминаването през граничните пунктове на страната се извършва пълна проверка на документите на всички преминаващи.

В обръщение към гражданите от Главна дирекция „Гранична полиция” заявиха , че е възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

На всички влизащи и излизащи от България се сканират документите за самоличност.

Те се проверяват в системата на шенгенските държави за издирвани лица и престъпници. Проверката отнема най-много минута.

Над 20 на брой са контролно-пропусквателните пунктове за влизане и излизане от България. При установяване на изтекли документи, гражданинът се връща обратно. През ГКПП-тата може да се минава само с лична карта или паспорт. Пълните проверки ще продължат поне до септември, когато всички гастарбайтери на път за Турция минават през страната ни.

От 7 април лицата се въведе Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници, според който всички граждани, пресичащи външните граници на ЕС, ще бъдат проверявани в шенгенските системи за сигурност. Новите мерки са в допълнение към действащите проверки на всички граждани на трети страни, влизащи в шенгенската зона и са в отговор на въведената по-висока степен на заплаха от терористични атаки, обявена след атентата в Париж през 2015 г.

Съгласно Регламента може да се допусне изключение от правилото за системни проверки на вътрешни сухопътни граници на държавите-членки. На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска.

Новите правила са добър баланс между настоящите предизвикателства пред сигурността и нуждата да не се затруднява преминаването на хора през границите,

посочва ЕК.

ЕС връща граничния контрол в рамките на борбата срещу тероризма

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Двама българи са арестувани в Испания за кражба и влизане с взлом в частен имот

15/05/2017 WORLD BG

Двама българи са арестувани в Испания за кражба и влизане с взлом в частен имот. Испанската Гражданска гвардия в сътрудничество с местната полиция в градчето Cehegín, са задържали двама българи. 27 и 33 годишните нашенци Последни

безработицата в испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е лидер в класацията за най-бързо намаляваща безработица в ЕС

04/07/2017 WORLD BG

Испания е лидер в класацията за най-бързо намаляваща безработица в ЕС на годишна база. Това показва статистиката за изминалия месец май, през който процента на трудово незаетите лица е паднал до 17,7%, докато през същият Последни

СВЯТ

„Ислямска държава“ пое отговорността за атентата в Манчестър. Властите знаят кой е извършителят

23/05/2017 WORLD BG

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е потвърдила, че „войник на Халифата“ е поставил няколко бомби в британския град, където има голяма концентрация на християни. Те твърдят, че атаката е „Отмъщението на Божията религия“ и че тя Последни

Leave a Reply