България също върна граничния контрол

Снимката е случайна.

От МВР уточниха, че от 7.04.2017 година България е върнала граничния контрол на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС. При преминаването през граничните пунктове на страната се извършва пълна проверка на документите на всички преминаващи.

В обръщение към гражданите от Главна дирекция „Гранична полиция” заявиха , че е възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

На всички влизащи и излизащи от България се сканират документите за самоличност.

Те се проверяват в системата на шенгенските държави за издирвани лица и престъпници. Проверката отнема най-много минута.

Над 20 на брой са контролно-пропусквателните пунктове за влизане и излизане от България. При установяване на изтекли документи, гражданинът се връща обратно. През ГКПП-тата може да се минава само с лична карта или паспорт. Пълните проверки ще продължат поне до септември, когато всички гастарбайтери на път за Турция минават през страната ни.

От 7 април лицата се въведе Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници, според който всички граждани, пресичащи външните граници на ЕС, ще бъдат проверявани в шенгенските системи за сигурност. Новите мерки са в допълнение към действащите проверки на всички граждани на трети страни, влизащи в шенгенската зона и са в отговор на въведената по-висока степен на заплаха от терористични атаки, обявена след атентата в Париж през 2015 г.

Съгласно Регламента може да се допусне изключение от правилото за системни проверки на вътрешни сухопътни граници на държавите-членки. На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска.

Новите правила са добър баланс между настоящите предизвикателства пред сигурността и нуждата да не се затруднява преминаването на хора през границите,

посочва ЕК.

ЕС връща граничния контрол в рамките на борбата срещу тероризма

безработицата в испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Икономическите сфери, в които ще се търсят най-много работници през 2018 г. в Испания

16/11/2017 WORLD BG

Икономическите сфери, в които ще се търсят най-много работници през 2018 и 2019 години ще бъдат: търговия- 38,5%, информационни технологии- 21,9%, работа с клиенти- 20,4% и производство- 19,7%. Според изнесените прогнозни данни през 2018 г. Последни

НОВИНИ

Намериха прощално писмо от един от терористите в испанския град Кабрил

22/08/2017 WORLD BG

Саид Аала, единия от джахидистите, планирали нападение в каталунския курортен град Камбрил, е оставил прощално писмо, за да се сбогува със семейството си. Писмото е било написано малко преди да напусне дома си миналия четвъртък, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Всички чужденци в Испания вече могат да си откриват банкова сметка и без NIE

27/11/2017 WORLD BG

От днес, 27 ноември, в Испания влиза в сила нов закон, който касае най-вече чужденците, които нямат банкова сметка. С това страната прави поредната крачка към синхронизирането на испанското законодателство с изискванията на ЕС, като Последни

Be the first to comment

Вашият коментар