Спечели ли България от членството си в ЕС?

10 години от влизането на България в ЕС

Спечели ли България от членството си в ЕС?

За да отговори на този въпрос Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент са наели екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии, който да изготви доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз.

Целта на доклада е да представи как се е отразил процесът на европейска интеграция върху развитието на България, анализират се политическите и икономическите аспекти от членството ни, политиките на общността, свързани с гражданския сектор, образованието, науката и културата у нас. Документът показва историческото развитие на България в тези сфери, като разглежда не само десетте години на членство, но и предприсъединителния период. Освен това се прави и сравнение с държави, със сходни на България характеристики, които в момента са извън Европейския съюз.

Една голяма част от нашето общество ще се съгласи, че общата оценка е позитивна. Нашият доклад се опитва да илюстрира наистина тези позитиви, както и там, където има предизвикателства и несвършена работа, също да бъде отчетено,

каза в „Преди всички“ доц. Даниел Смилов.

Според Смилов в страните от Източна Европа и по-специално в България, хората имат повече доверие в ЕС, отколкото в националното управление:

В България, по последни изследвания, около 50% имат доверие в европейските институции, което е много високо, ако го сравним с доверието в парламента, в правителството, да не говорим за съдебната власт… Стойностите за тези институции понякога падат под 10%.

Българското председателство на Съвета на ЕС е една много голяма възможност за страната ни, подчерта Смилов и изрази надежда, че ще съумеем да се възползваме по най-добрия начин от нея:

Мисля, че ще се справим. Не виждам някакви особени причини България да не е успешен председател на ЕС.

Според него обаче не трябва да се обръща внимание само на организационната страна, а на въпросите, които стоят пред ЕС в момента – Брекзит и неговите последици, бъдещето на ЕС:

Бялата книга, която беше публикувана от ЕК, даде някакви варианти, по които да се мисли в този период и България трябва да формира първо своя ясна, национална концепция.

Източник: БНР

Испанската преса за България: десет години след влизането си в ЕС страната живее на две скорости

България се противопоставя на „Европа на две скорости“

България е дала гражданство на 114 души, издирвани от Интерпол (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Хиляди полицаи от цяла Испания пътуват към Каталуния

22/09/2017 WORLD BG

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че хиляди полицаи от цяла Испания пътуват към Каталуния, за да се поддържа реда в автономната област и за да се предотврати провеждането на незаконния референдум за независимост, насрочен Последни

ЛЮБОПИТНО

Най-големият басейн в света (видео)

18/11/2016 WORLD BG

Най-големият басейн в света е дълъг повече от 1 километър и се намира в Чили. Курортът e Сан Алфонсо дел Мар, разположен на 90 километра от Сантяго в Алгаробо и е едно от най-впечатляващите съоръжения, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки

13/05/2017 WORLD BG

74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки. Те бяха извършени с Ransomware- вид вирус, който се инсталира в компютъра и криптира и отвлича всички файлове, за да поиска откуп в Bitcoin. Това Последни

Leave a Reply