България се противопоставя на „Европа на две скорости“

Правителството одобри позиция на страната за Европейския съвет. България ще се обяви за запазване единството и целостта на Съюза и да не се преминава към модел „Европа на скорости“, съобщи БНР.

На 6 март тази година във Версайския дворец край Париж се срещнаха лидерите на Франция и Германия, подкрепяни от Италия и Испания. На нея Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Паоло Джентилони и Мариано Рахой обсъдиха възможностите за Европа на няколко скорости.

В утрешната европейска среща ще участва президентът Румен Радев.

Българската позиция гласи, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.

По темата „Миграция“, с която ще се занимаят лидерите, България смята, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на Евросъюза, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

По темата „Външни отношения“ приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

Еврозоната трябва да се раздели на две, според лидер на крайната десница в Германия

Be the first to comment

Вашият коментар