България търси международни шофьори в чужбина

Българските фирми за международен транспорт изпадат в колапс поради липса на шофьори. Тази криза за кадри е довела до фалит много фирми, а други са на път да спрат дейността си.

В момента близо 9000 шофьори работят в бранша, но според Съюза на международните превозвачи (СМП) са изчислили, че трябват още около 3000, за да се осигури безпроблемна работа на транспортните компании.

От съюза предлагат няколко варианта за справяне с кризата в бранша. Един от тях е да бъдат привличани шофьори от чужбина – бесарабски българи от Украйна и Молдова.

Йордан Арабаджиев, председател на СМП посочва, че:

„Тромавите процедури за получаване на гражданство спират бесарабските българи да идват у нас, въпреки че тук ще получават по-добро заплащане”.

Липсата на кадри при международните превози идва и от безконтролното лицензиране на фирми в бранша, които взимат хляба местните превозвачи и кадрите.

Най-често използвания трик на фирми от чужбина е да кандидатстват за български лиценз за превоз, който много лесно се получава в България, но не ги задължава да плащат данъците си у нас. В същото време, тези фирми предлагат малко по-добри условия на шофьорите от нашите международни превозвачи и за това браншът се нуждае от толкова много кадри. От Съюза на международните превозвачи предупреждават, че ако държавата не промени условията за получаване на транспортните лицензи ще последват масови фалити на български фирми в бранша.

„Към края на 2014 година е имало 63 000 копия има заверени и издадени от Министерство на транспорта, което означава, че трябва да има 63 000 автомобила за международен транспорт. А половината от тези автомобили ги няма. Така се поддържа сивата икономика“,

посочват от Съюза на международните превозвачи.

Съединените щати спешно търсят 50 000 шофьори на камиони

Забрана за целия ЕС: седмичната почивка на шофьорите не може да протича в камиона

Германия окончателно забрани седмичната почивка на професионалните шофьори да протича в кабината на камиона.

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

Нови правила за движение на автомобили в Европейския съюз

Be the first to comment

Вашият коментар