България ще връща студентите от чужбина и ще насърчава раждането на трето дете

България ще връща студентите от чужбина и ще насърчава раждането на трето дете.

Вицепримиерът на Р. България Валери Симеонов заяви, че държавата се заема сериозно с въпроса за борба с демографската криза и насърчаване на раждаемостта в страната. Всяко семейство, живеещо в България, което реши да има трето дете ще бъде стимулирано финансово с цел третото дете да не се превръща в тежест.

За да промени тенденциите в демографията, държавата ще поеме таксите за детски градини и ще отпуска помощи за дрехи и учебни помагала. Разглеждат се варианти за отпускане на нисколихвени или буквално безлихвени кредити на младите семейства за покупка на жилище. Програмата все още е проект, но целта е да започне да действа от 2020 г.

Първата стъпка в борбата с демографският срив вече е направена- премахнати са ограниченията за броя ин витро опити, която една жена може да направи.

Според Симеонов могат да бъдат привлечени в България и хора с българско самосъзнание от Македония, от Западните покрайнини, Молдова и Украйна, където има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението.

Валери Симеонов заяви, че ще се вземат мерки и срещу емиграцията на млади кадри.

„Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват тук, да поемат ангажимент за работа в България“

е изтъкнал вицепремиерът пред БТА, като е допълнил, че със стипендии, отпуснати от държавата може да бъдат върнати и българите, които следват в чужбина.

25 годишен заместник- министър ще отговаря за българите в чужбина

Be the first to comment

Вашият коментар