Увеличават се българите, измамени с работа в чужбина

Увеличават се българите, измамени с работа в чужбина. През миналата година са подадени 43 сигнала за злоупотреба с работната ръка извън България. Само през първите 4 месеца на 2017 г. жертвите на измама за работа в чужбина са 14. Освен тях има още поне 6 човека, които са били подмамени да берат боровинки в Швеция, но пристигайки там са били заставени да просят.

Въпросите работници са от село Баница, врачанско. Техен познат им предложил много изгодна оферта за работа в Швеция, а именно бране на боровинки. Заплата нямало, плащало се 5 евро на касетка.

Шест човека от село Баница решават и тръгват. При пристигането си са настанени да живеят в гората. Оказва се, че работа почти няма, а малкото заработено не се плаща. Когато решават да си тръгнат, разбират, че са длъжници на българския си работодател. Тъй като нямат средства, за да си уредят сметките, трябвало да се разплатят с просия.
Мъжете все пак успяват да избягат и да се свържат с посолството, за да се приберат. В гетото в Швеция по думите им има още поне десетина българи.

„Жертвите не осъзнават, че са обект на експлоатация, живеят със сляпа надежда, че нещо ще се оправи. Затова всяка година обръщаме внимание на признаците на трафика – човек, на когото са отнели личната карта или телефон, който не получава своето възнаграждение редовно, чиято свобода е ограничена от хората, които са го уредили, да може да осъзнае, че това е схема и да може да сигнализира необходимите институции”, коментира пред bTV Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафик на хора.

Най-застрашени от експлоатацията в чужбина са мъжете между 20 и 40 години.

Трафикът на работници е на второ място у нас след сексуалната експлоатация. В последните три години производствата в прокуратурата за принудителен труд в чужбина растат.

Във връзка с това от началото на месеца в София вече работи и специален кризисен център за пострадалите.

Нови правила за работа в страните от Европейския съюз

Б.Борисов: В България работа има, но на хората не им се работи

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Христо Стоичков поиска оставката на испанския вицепремиер (видео)

03/10/2017 WORLD BG

Христо Стоичков поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Санртамария и подкрепи сепаратистките настроения в Каталуния. Стоичков използва за трибуна мексиканската телевизия „Унивижън” и с лента с цветовете на каталунското знаме на дясната си Последни

БЪЛГАРИЯ

Забраняват вноса на български зеленчуци на територията на ЕС

01/07/2017 WORLD BG

Български зеленчуци няма да могат да се внасят и продават в европейските страни, тъй като те не отговарят на критериите на общността за безвредни храни. Нашият зарзават не отговаря на нито едно от двете основни Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Дерайлира влак в Испания, има поне 21 ранени

29/11/2017 WORLD BG

Дерайлира влак в Испания, има поне 21 ранени, като 1 от пострадалите е в тежко състояние. Той е откаран с хеликоптер в болница в Севиля. Днес около 10 часа сутринта вагон на влак, пътуващ по Последни

Leave a Reply