Увеличават се българите, измамени с работа в чужбина

Увеличават се българите, измамени с работа в чужбина. През миналата година са подадени 43 сигнала за злоупотреба с работната ръка извън България. Само през първите 4 месеца на 2017 г. жертвите на измама за работа в чужбина са 14. Освен тях има още поне 6 човека, които са били подмамени да берат боровинки в Швеция, но пристигайки там са били заставени да просят.

Въпросите работници са от село Баница, врачанско. Техен познат им предложил много изгодна оферта за работа в Швеция, а именно бране на боровинки. Заплата нямало, плащало се 5 евро на касетка.

Шест човека от село Баница решават и тръгват. При пристигането си са настанени да живеят в гората. Оказва се, че работа почти няма, а малкото заработено не се плаща. Когато решават да си тръгнат, разбират, че са длъжници на българския си работодател. Тъй като нямат средства, за да си уредят сметките, трябвало да се разплатят с просия.
Мъжете все пак успяват да избягат и да се свържат с посолството, за да се приберат. В гетото в Швеция по думите им има още поне десетина българи.

„Жертвите не осъзнават, че са обект на експлоатация, живеят със сляпа надежда, че нещо ще се оправи. Затова всяка година обръщаме внимание на признаците на трафика – човек, на когото са отнели личната карта или телефон, който не получава своето възнаграждение редовно, чиято свобода е ограничена от хората, които са го уредили, да може да осъзнае, че това е схема и да може да сигнализира необходимите институции”, коментира пред bTV Камелия Димитрова от Националната комисия за борба с трафик на хора.

Най-застрашени от експлоатацията в чужбина са мъжете между 20 и 40 години.

Трафикът на работници е на второ място у нас след сексуалната експлоатация. В последните три години производствата в прокуратурата за принудителен труд в чужбина растат.

Във връзка с това от началото на месеца в София вече работи и специален кризисен център за пострадалите.

Нови правила за работа в страните от Европейския съюз

Б.Борисов: В България работа има, но на хората не им се работи

Трима българи
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българин е наръган с нож от бивш испански легионер

20/11/2016 WORLD BG

Българинът Валтер е бил намушкан с 25 сантиметров нож в областта на шията и главата докато е седял на пейка в парка на квартал „Кампанар” на испанския град Валенсия, с още трима сънародници. Раненият е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Само в кината на 3 испански града ще може да се гледа българския игрален филм „Посоки”

01/12/2017 WORLD BG

От днес само в някои от кината на 3 испански града тръгва българският игрален филм „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев, който миналия месец спечели наградата за най-добър сценарии на филмовия фестивал в испанския град Хихон. Последни

ЛЮБОПИТНО

Първата кукла Барби с хиджаб излиза на пазара

15/11/2017 WORLD BG

За първи път в 58 годишната си история куклата Барби ще се появи на пазара с хиджаб. Новата Барби е създадена за специално за Ибтихай Мохамед, която по време на летните олимпийски игри през 2016 Последни

Be the first to comment

Вашият коментар