Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване. Няколко български семейства са дошли в Gordaliza de la Loma (Валядолид), за да работят в селското стопанство- земеделие и животновъдство. Работа, за която не е имало кандидати испанци.

„В селото живеят само две испански семейства, всички останали са българи. Ние сме доволни, че благодарение на тях в селото виждаме да тичат дечица“, казва кметът на селото Фернандо де Сантияго.

Галя, която е на 18 години и детството и е минало тук разказва как нейните родители Генчо и Светла са пристигнали преди 13 години:

„В България не е имало работа. Братовчед им, който вече е бил дошъл в Испания се обадил на татко и казал, че тук има работа. И те дошли”.

Кметската власт може да се поздрави за успешната стратегия против обезлюдяването на селото, тъй като половината от жителите са деца. И това е благодарение на българските имигранти, които свободно говорят и двата езика- български и испански.

В Gordaliza de la Loma детската площадка е изместила бара като социален център на селото.

Gordaliza de la Loma е малко село, което се намира на 76 км. от Валядолид, област Кастия и Леон. Разположено е върху 9 кв, км. площ.

ТУК можете да гледате видеото

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: отнеха дете от родителите, защото са го отглеждали по странен метод

21/01/2018 WORLD BG

Властите в област Андалусия отнеха дете от родителите му заради влошено здравословно състояние, породено от неправилно хранене и липса на редовни медицински прегледи, съобщава вестник „El Español“. Семейството е живяло в Болония- малко селце в Последни

БЪЛГАРИЯ

Първият частен български сателит BulgariaSat-1 вече е в Космоса (видео)

24/06/2017 WORLD BG

Първият частен български сателит BulgariaSat-1 вече e в Космоса. Снощи той беше изстрелян успешно от ракетната площадка „Кенеди” на космодрума Кейп Канаверал на НАСА във Флорида, САЩ. В 22:45 часа българско време апаратът успешно се Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Общината в Дъблин ще закачи каталунското знаме в знак на солидарност

14/12/2017 WORLD BG

Общината в Дъблин ще закачи каталунското знаме в знак на солидарност. Това реши вчера Общинският съвет в ирландската столица. Предложението, направено от лявата антикапиталистическа партия People Before Profit, раздели общинските съветници на две, но беше Последни

Leave a Reply