Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване. Няколко български семейства са дошли в Gordaliza de la Loma (Валядолид), за да работят в селското стопанство- земеделие и животновъдство. Работа, за която не е имало кандидати испанци.

„В селото живеят само две испански семейства, всички останали са българи. Ние сме доволни, че благодарение на тях в селото виждаме да тичат дечица“, казва кметът на селото Фернандо де Сантияго.

Галя, която е на 18 години и детството и е минало тук разказва как нейните родители Генчо и Светла са пристигнали преди 13 години:

„В България не е имало работа. Братовчед им, който вече е бил дошъл в Испания се обадил на татко и казал, че тук има работа. И те дошли”.

Кметската власт може да се поздрави за успешната стратегия против обезлюдяването на селото, тъй като половината от жителите са деца. И това е благодарение на българските имигранти, които свободно говорят и двата езика- български и испански.

В Gordaliza de la Loma детската площадка е изместила бара като социален център на селото.

Gordaliza de la Loma е малко село, което се намира на 76 км. от Валядолид, област Кастия и Леон. Разположено е върху 9 кв, км. площ.

ТУК можете да гледате видеото

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

СВЯТ

Вече няма кой да спасява нелегалните мигранти в Средиземно море

14/08/2017 WORLD BG

Нелегалните мигранти в Средиземно море вече няма кой да ги спасява, тъй като две от големите хуманитарни неправителствени организации преустановяват тази си дейност от съображения за сигурност. Това са германската неправителствена организация Sea Eye и Последни

КРИМИНАЛНИ

Задържаха българин, ранил двама испански полицаи

27/06/2018 WORLD BG

Задържаха българин, ранил двама испански полицаи след продължително преследване по улица La Purísima в квартал El Mirador на градчето San Javier (Мурсия), съобщава местният вестник La opinión de Murcia. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Членовете на бившето каталунско правителство бяха посрещнати в затвора с испанския химн

03/11/2017 WORLD BG

Членовете на бившето каталунско правителство бяха посрещнати в затвора с испанския химн. Хункерас, Форн, Турул, Ромева, Рол, Мундо и Вила пристигнаха снощи в „Естремера”- най-модерният затвор в област Мадрид. Свързани

Be the first to comment

Вашият коментар