Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване. Няколко български семейства са дошли в Gordaliza de la Loma (Валядолид), за да работят в селското стопанство- земеделие и животновъдство. Работа, за която не е имало кандидати испанци.

„В селото живеят само две испански семейства, всички останали са българи. Ние сме доволни, че благодарение на тях в селото виждаме да тичат дечица“, казва кметът на селото Фернандо де Сантияго.

Галя, която е на 18 години и детството и е минало тук разказва как нейните родители Генчо и Светла са пристигнали преди 13 години:

„В България не е имало работа. Братовчед им, който вече е бил дошъл в Испания се обадил на татко и казал, че тук има работа. И те дошли”.

Кметската власт може да се поздрави за успешната стратегия против обезлюдяването на селото, тъй като половината от жителите са деца. И това е благодарение на българските имигранти, които свободно говорят и двата езика- български и испански.

В Gordaliza de la Loma детската площадка е изместила бара като социален център на селото.

Gordaliza de la Loma е малко село, което се намира на 76 км. от Валядолид, област Кастия и Леон. Разположено е върху 9 кв, км. площ.

ТУК можете да гледате видеото

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ван се е врязал в пешеходци в центъра на Барселона

17/08/2017 WORLD BG

Ван се е врязал в пешеходци в центъра на Барселона. В следствие на инцидента в зона Las Ramblas има 12 жертви, 16 тежко ранени, 23 по-леко ранени и 43 с леки травми. Полицията е отцепила Последни

СВЯТ

Английските младежи обвинявят възрастните си сънародници за BREXIT

25/10/2017 WORLD BG

По-голямата част от английските младежи са объркани, ядосани и дори озадачени от решението на Великобритания да напусне ЕС, пише весник „La Vanguardia“, цитирайки заключението от проучване, извършено от London School of Economics, направено по поръчка Последни

ОБЩЕСТВО

Google разкри кой ще бъде победителят в конкурса “Евровизия” тази година

11/05/2017 WORLD BG

Google разкри кой ще бъде победителят в конкурса „Евровизия“, който ще се проведе за 62 път тази събота в Украйна. Ако оценките на песните зависят от броя на търсенията, направени от потребителите в интернет, то Последни

Leave a Reply