Българи спасяват испанско село от обезлюдяване (видео)

Българи спасяват испанско село от обезлюдяване. Няколко български семейства са дошли в Gordaliza de la Loma (Валядолид), за да работят в селското стопанство- земеделие и животновъдство. Работа, за която не е имало кандидати испанци.

„В селото живеят само две испански семейства, всички останали са българи. Ние сме доволни, че благодарение на тях в селото виждаме да тичат дечица“, казва кметът на селото Фернандо де Сантияго.

Галя, която е на 18 години и детството и е минало тук разказва как нейните родители Генчо и Светла са пристигнали преди 13 години:

„В България не е имало работа. Братовчед им, който вече е бил дошъл в Испания се обадил на татко и казал, че тук има работа. И те дошли”.

Кметската власт може да се поздрави за успешната стратегия против обезлюдяването на селото, тъй като половината от жителите са деца. И това е благодарение на българските имигранти, които свободно говорят и двата езика- български и испански.

В Gordaliza de la Loma детската площадка е изместила бара като социален център на селото.

Gordaliza de la Loma е малко село, което се намира на 76 км. от Валядолид, област Кастия и Леон. Разположено е върху 9 кв, км. площ.

ТУК можете да гледате видеото

Българите в Испания: Защо избягахме от България? (видео)

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания

08/08/2017 WORLD BG

Български шофьор е бил обран от българска банда на магистрала в Испания. Испанската Гражданска гвардия е задържала 6-членна криминална група, съставена от 4 българи и две румънки. Те са обвинени, че са засекли камион на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-скъпият ресторант в света се намира на остров в Средиземно море

23/09/2017 WORLD BG

Най-скъпият ресторант в света се казва ‘Sublimotion’. Намира се на плажа „Боса” (Playa de Bossa), в Hard Rock Hotel на испанския остров Ибиса. Цената на 20-степенното меню за един човек е около 1500 евро без Последни

БЪЛГАРИЯ

Фирмите, които произвеждат фалшиво българско сирене

11/12/2016 WORLD BG

Станаха ясни фирмите, които ни продават сирене, кашкавал и като цяло млечни продукти примесени с растителни добавки. За сега списъкът се състои от малко над 40 фирми, с чиито продукти трябва да си имаме едно Последни

Leave a Reply