Българка ще бъде Fallera Mayor (царица) на фестивала „Las Fallas” във Валенсия

Las Fallas

Феноменът на имиграцията е променил лика на град Валенсия. И най- много за хората, които са в комисиите на сдруженията „Falla” на световно известния фестивал на Валенсия „Las Fallas“ , който е признат от ЮНЕСКО за част от културното наследство на човечеството. Вече много граждани от всички възможни националности са членове на тези сдружения и участват активно във всички мероприятия. Ето един пример: комисията на сдружението Falla- Manuel Candela- Beatris Tortosa е имала честта да избере за главна fallera (царица на фестивала) българката Лора Георгиева Русева.

Дойдох във Валенсия когато бях на девет години. В България баща ми беше следовател, а майка ми работеше в администрацията на една фирма. Те останаха без работа и решиха да опитат в Испания. В Трявна останаха моите баби и останалата част от семейството ми. Аз се опитвам да си ходя всяка година. Дойдох в Испания, без да зная езика или обичаите. Отне ми около шест месеца, за да се адаптирам, но от там насетне всичко върви много добре. “

„Първите години празнувах „Las fallas” на улицата, като мнозинството” добавя Лора.

Когато е била на петнадесет години се запознава с едно момче, Карлос Мигес Москардо, с когото е и до днес, който й казал, че има една „Falla”, която се казва Мануел Кандела-Беатрис Тортоса, която ще й хареса много. Фамилията Мигес Москардо са стари членове и участват в комисията. Лора прекрачила прага на Фаята и останала там и до днес.

От ръководството на фаята разкават, че Лора е участвала с ентусиазъм в различни делегации и само й е липсвало да стане главна файера (царица на празниците, която се избира всяка година).

„Миналата година започнах да мисля за това. И тозаи година успях” казва Лора. Тя е на 26 години, завършила ветеринарна медицина- помощник на ветеринарния лекар, но сега работи в магазин за парфюми.

Миналата неделя е била нейната коронация, на която тя е била облечена в типичната рокля за тези празници- сива на цвят, дело на l’Agulla d’Or .

Специално за церемонията е дошла баба й от България, тъй като всичко е една огромна тръпка, поддържа я бъдещата й свекърва Лола Москардо.

Когато президентът на фаята Хуан Хосе Гарсия е връчил почетната лента на Лора, тя е станала петдесетата главна файера (царица) на сдружението Falla- Manuel Candela- Beatris Tortosa, което има 60 годишна история.

Не всичко е лесно в това испанско-българско царство. Особено трудно е да се обясни в България какво означава да бъдеш Fallera Mayor (царица), както и да обясниш какво всъщност представлява „Las fallas”.

Въпреки, че Лора говори без какъвто и да е акцент испански език, тя не отрича произхода си. „У дома си говорим на български и се опитваме да поддържаме някои обичаи, празници и, разбира се, българската кухня.“ Но Лора мисли като валенсиянка и казва: „Препоръчвам на всеки, който дойде да живее във Валенсия да се присъедини към някоя фая. Това е една вечна фиеста, начин на създаване на контакти, начин на живот … Аз вече съм десет години във фая и всеки ден откривам нови неща. А тази година ще бъде незабравимо!”

Честито Лора!!!!!

Фаи- известният валенсиански фестивал „Las fallas” (видео)

Юнеско обяви фестивалът във Валенсия „Las Fallas“ за част от Нематериалното наследство на човечеството

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Две бивши български гимнастички създават шампиони в Испания

26/11/2017 WORLD BG

Двете бивши български гимнастички, които създават шампиони в Испания са Ивка Иванова и Цветелина Минева. С помощта на Мария Гигова през 2001 г. те идват на турне с цирк Cirque due Soleil и решават да Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Президентът предлага да се създаде регистър на българите в чужбина

24/09/2017 WORLD BG

Да се създаде регистър на българите в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българската общност в Ню Йорк. Последни

безработицата в испания
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Субсидия за безработни на възраст над 55 години

12/11/2016 WORLD BG

Субсидия за безработни над 55- това е субсидия за безработни над 55 годишна възраст, които са изчерпали всички обезщетенията за безработица, пише „Diario de informacion”. Според данни от последното проучване на испанския статистически институт INE, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар