Българският език е застрашен от „цифрова смърт”

По света се говорят над 7 000 езика, но не всички ще оцелеят в дигиталната ера. Над 2 500 от тях, сред които е и българският език, вече са в опасност. И голяма част от вината е на смартфоните.

Унгарският лингвист и математик Андраш Корнай е прекарал години наред в изследване на този феномен, който е наречен „цифровата смърт на езиците“.

Интернет има своите ясни фаворити. Има езици, които доминират на виртуалната сцена и Корнай ги нарича „hyperconnected“. Това са английски, испански, японски, арабски и португалски език. А употребата на китайски мандарин в света на цифровите технологии ще изпревари дори английския език.

Онлайн вселената, със своите повече от хиляда сайта, извършва езикова революция чрез въвеждането на новите технологии в нашето ежедневие, като например GPS или гласовите команди в телефона. Тази революция дори налага нов компютърен език, съставен от технически термини и англицизми. Проблемът се задълбочава и с развитието на нови устройства и технологии, които не признават всички езици.

„Много от езиците, говорени по планетата няма да оцелеят в света на глобализираната цифрова информация“,

обясняват от Европейския многоезичен технологичен алианз (МЕТА, акроним на английски език) в доклада си „Европейските езици в дигиталната ера“. Докладът е написан въз основа на резултатите от различни проучвания, наречени „бели книги“, по които са работили повече 200 експерта.

„Смята се, че най-малко 2 000 езика ще изчезнат през следващите десетилетия“,

твърдят анализатори, базирайки се на увеличаващата се разликата между“ големите и малките” езици.

Само в Европа повече от 20 езика са в риск от дигитално изчезване. В това число влизат хърватски, ирландски, латвийски, литовски, малтийски, както и баски, каталонски, румънски, исландски и българският език.

3 признака, които предвещават „неизбежната смърт“ на един език:
1. Липса на употреба, когато другите езици са по-полезни.
2. Липса на уважение и употреба от по-младите поколения.
3. Невъзможност за конкуренция с чуждиците, които опростяват граматиката на трудните езици.

Наближава краят на SIM- картите за мобилните телефони

Испания влезе в ТОП- 20 на страните с бърз интернет

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Защо децата трябва да пътуват без яке в автомобила

14/12/2017 WORLD BG

През 2015 година в автомобилни катастрофи в Испания са били тежко ранени 355 деца до 14 годишна възраст. Една голяма част от подобни трагични ситуации биха могли да се избегнат, ако започнем стриктно да следим Последни

Швеция за шест часов работен ден
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете

10/07/2017 WORLD BG

Доказано е, че Жените в Испания получават с 23% по-ниска заплата от мъжете. Това е причината испанският синдикат UGT да призове правителството за политическа воля, с която да се сложи край на половото неравенство. Тази Последни

БЪЛГАРИЯ

България е на първо място в Европа по жертви на пътя

31/03/2017 WORLD BG

Миналогодишният доклад на Еропейската комисия „Пътен индекс за безопасност“ постави България на първо място по смъртност в Европейкия съюз. Всяка година на всеки един милион българи 98 стават жертви на пътно-транспортни произшествия. На семинар, организиран Последни

Be the first to comment

Вашият коментар