Български емигрант дари 1 000 000 долара на училище в България

Българки професор, емигрант в САЩ дари 1 000 000 долара на гимназията „Найден Геров” в град Лом.

Д-р Андрей Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия, а след това е завършил медицина. По време на Втората световна война го мобилизират да служи в армията. След края й той емигрира в Чехословакия, после Франция и през 1961 г. се установява в Уилмингтън, САЩ. През дългата си кариера е ненадминат уролог и семеен лекар, имал голяма клиника и е бил готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

През 2007 г., д-р Георгиев за първи път се връща в България. Пристига в родния Лом и гостува в гимназията, в която е учил. Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Той споделил, че иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, разказва директорът на гимназията Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че д-р Андрей Георгиев е починал през 2014 г. на 93 годишна възраст, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Гимназията „Найден Геров” е създадена веднага след Освобождението. Директорът Йончев се надява още тази година да изпрати възпитаници със стипендии „д-р Андрей Георгиев” в чужбина.

За 139 години през гимназията са преминали над 45 000 ученици, част от които известни държавници, учени и творци. Сред тях са акад. Тодор Павлов, акад. Михаил Димитров, проф. Георги Димитров, Живко Ошавков, акад. Иван Дуриданов, проф. Димитър Томов, проф. Николай Русчуклиев, доц. Александър Станев, Доньо Донев и проф. Александър Чирков.

Най-богатият българин в света (видео)

Най-умният човек на планетата е българка

полетите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

От днес, 15 януари, влизат новите правила за багажа на пътниците на Ryanair

01/11/2017 WORLD BG

От днес, 15 януари 2017 г. влизат новите правила за ръчния багаж на Ryanair. Първоначално от компанията бяха обявили, че промените ще са валидни от 1 ноември 2017 г. Но в края на месец октомври, Последни

БЪЛГАРИЯ

Wizz Air спира да лети от София до три летища във Великобритания

24/09/2017 WORLD BG

Унгарската нискотарифна компания Wizz Air спира да лети от София до три летища във Великобритания. В отговор на въпрос за отменените резервации за посочените дестинации, от авиокомпанията са потвърдили, че всички полети от София до Последни

компютърна система
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската полиция въвежда компютърна система, която открива престъпленията преди те да са извършени

08/01/2017 WORLD BG

Тази компютърна система вече е представена на полицията в Rivas-Vaciamadrid. Това е софтуеър, който е в състояние да анализира и прогнозира кога и къде ще се случат престъпления, инциденти, аварии и нарушения. Компютърната програма ще Последни

Leave a Reply