Български емигрант дари 1 000 000 долара на училище в България

Българки професор, емигрант в САЩ дари 1 000 000 долара на гимназията „Найден Геров” в град Лом.

Д-р Андрей Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия, а след това е завършил медицина. По време на Втората световна война го мобилизират да служи в армията. След края й той емигрира в Чехословакия, после Франция и през 1961 г. се установява в Уилмингтън, САЩ. През дългата си кариера е ненадминат уролог и семеен лекар, имал голяма клиника и е бил готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

През 2007 г., д-р Георгиев за първи път се връща в България. Пристига в родния Лом и гостува в гимназията, в която е учил. Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Той споделил, че иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, разказва директорът на гимназията Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че д-р Андрей Георгиев е починал през 2014 г. на 93 годишна възраст, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Гимназията „Найден Геров” е създадена веднага след Освобождението. Директорът Йончев се надява още тази година да изпрати възпитаници със стипендии „д-р Андрей Георгиев” в чужбина.

За 139 години през гимназията са преминали над 45 000 ученици, част от които известни държавници, учени и творци. Сред тях са акад. Тодор Павлов, акад. Михаил Димитров, проф. Георги Димитров, Живко Ошавков, акад. Иван Дуриданов, проф. Димитър Томов, проф. Николай Русчуклиев, доц. Александър Станев, Доньо Донев и проф. Александър Чирков.

Най-богатият българин в света (видео)

Най-умният човек на планетата е българка

Be the first to comment

Вашият коментар