Изплащане на български пенсии в чужбина

Непрекъснато расте броят на наши сънародници, които получават български пенсии в чужбина. Това са предимно родителите на дългогодишни, трайно установили се емигранти, които идват да изкарат старините си при тях.

За да се получава българска пенсия в чужбина заинтересованите лица първо трябва да сменят настоящият си адрес в общината по местоживеене с постоянния адрес в чужбина и след това да заявят желанието си пред НОИ.

За да се получава българска пенсия в чужбина има два варианта:

  1. По постоянен адрес на лицето в друга държава. Преводите на пенсиите в чужбина се извършват в евро или в друга конвертируема валута според Международния договор. Има два начина за получаване на пенсиите в чужбина:

    -По лична банкова сметка в чужбина по постоянен адрес- пенсионерът заплаща таксите, които се събират от банката, в която е открита сметката. НОИ заплаща таксите по превода на парите. Ако пенсията е много малка НОИ има право да събира месечните суми и да ги превежда на 3 месеца, 6 месеца, 9 месеца или веднъж в годината, за да се пести от таксите.
    -Поименен чек- банковите преводни разноски са изцяло за сметка на пенсионера.
  2. По лична сметка в банка, намираща се на територията на Република България. Пенсията се изплаща ежемесечно в български лева.

Всички пенсионери, които получават български пенсии в чужбина трябва веднъж в годината да представят декларация за продължаване на получаването на пенсия от Република България (т.нар. декларация живот). Тя се заверява от осигурителната институция, нотариус, консулска служба или друго длъжностно лице, определено от законодателството на съответната държава и се представя в България в периода от 1 ноември до 31 декември на всяка календарна година. Документът може да се изпрати по пощата или по електронен път, подписан с персонален идентификационен код ПИК и ЕГН или с класифициран електронен подпис.

Ако пенсионерът не изпрати декларацията на време, пенсията се спира. Спрените пенсии се възобновяват след получаване на декларацията от датата на спирането.

Закупуване на недостигащ трудов стаж в България

Проверка по интернет на трудовия стаж в България

Сумиране на стаж за пенсия, придобит в различни държави на ЕС

Все повече българи получават пенсии от чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания

15/05/2017 WORLD BG

34 годишен българин загина на място в жестока катастрофа с камион в Испания. Българинът с инициали С.К.Р е починал на място при челен удар между лек автомобил и камион. Инцидентът е станал на километър 20 Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки

13/05/2017 WORLD BG

74 страни по целия свят пострадаха от вчерашните хакерски кибератаки. Те бяха извършени с Ransomware- вид вирус, който се инсталира в компютъра и криптира и отвлича всички файлове, за да поиска откуп в Bitcoin. Това Последни

НАЧАЛО

Повече от половината европейски пилоти признават, че летят дори когато са уморени

07/12/2016 WORLD BG

58% от европейските пилоти декларират, че летят въпреки чувството на умора. Това е резултата от проучване за авиационната безопасност, разработена от университета „Лондонско училище по икономика” (LSE) и „Евроконтрол” и което е публикувано от Европейската Последни

Leave a Reply