Български професор представи пред парламентите на Испания и Италия своя програма за борба с безработицата

Български професор

Български професор Павлина Чернева, която е ръководител на катедрата по икономика в Bard College – САЩ и научен сътрудник на икономическия институт “Леви”, е била поканена да дискутира пред парламентите на Испания и на Италия проблемите на безработицата.

Професор и д-р по икономика Чернева е представила програмата си, над която работи от 20 години за преходна, гарантирана работа за безработните като обществено полезна дейност. Тя е един от съвременните американски икономисти от течението на т.н. Модерна монетарна теория /ММТ/.

Целите на ММТ са да предостави на правителствата икономическото разбиране и избор на политика за постигането на пълна заетост, едновременно със стабилни цени.

ММТ предлага програма за гарантирана работа на всички. Правителствата да предлагат безусловно работа в публичния сектор при минимално за страната заплащане на всеки желаещ и годен да работи. Програмата е за гарантиран, но преходен труд, защото участниците в нея имат възможност да се прехвърлят на работа в частния сектор в зависимост от нуждите на частните фирми и при условия на икономически растеж.

„Аз имам успех с програмата, тя беше внедрена в Аржентина по време на голямата криза през 2001 година”, е споделила Чернева, която е един от признатите експерти в тази сфера. В Аржентина е участвала в разработката, а по късно и в оценката на постигнатото по тази програма.

Организатори на двете беседи на Чернева в парламентите в Мадрид и Рим са две неправителствени асоциации в Испания и Италия. Изявата й в парламента на Испания е била на 24-ти от 16.30 часа. А на следващия ден се е срещнала с членове на партията „Подемос”, както и на други опозиционни партии.

Освен това в Мадрид е имало и публична беседа с участието на икономисти, преподаватели, политици и общественици от Испания и Италия. Тя се е състояла в Националния център на изкуствата, където се е представила и декларация против остеритета в Европа.

В тази декларация се изисква от правителствата да се отнесат сериозно към проблема на безработицата в цяла Европа. На 27-ми, петък, проф. Павлина Чернева е говорила пред Парламента на Италия, където се внася проектозакон от левицата за такава програма от депутата Стефано Фасини с подкрепата на най-големия профсъюз в Италия.

Родената в Силистра Павлина Чернева, преди две години публикува шокираща графика за разпределението на доходите в САЩ през последните 70 г, Оказва се, че всяко десетилетие доходите на 90% от хората стремглаво намаляват, докато на най-богатите 10% от населението се увеличават.

Тази нейна академична работа се популяризира в американската преса, а по време на предизборната кампания кандидатът за президент Бърни Сандърс е показал в Сената графиката за разпределението на доходите в САЩ през последните 70 г. и я е използвал по време на кампанията си.

Повече от половин милион български граждани търсят работа в Европа

Колко са милионерите в България?

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

двама българи, експлоатирали няколко
КРИМИНАЛНИ

Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция

24/03/2017 WORLD BG

Периода е 10-17 март 2017 година. Арестувани са 9 български граждани в 3 акции на испанската полиция. 1. Испанската полиция е арестувала в град Албасете двама български граждани при опит за грабеж. На 10 март Последни

БЪЛГАРИЯ

Издаване на български акт за раждане на дете, родено в чужбина

20/03/2017 WORLD BG

Гражданите на Република България, които пребивават в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето, от чуждестранен местен орган, на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско Последни

ЛЮБОПИТНО

Кристиано Роналдо стана баща за четвърти път

13/11/2017 WORLD BG

Голямата звезда Кристиано Роналдо стана баща за четвърти път. Приятелката му Джорджина, която е първата му публично известна половинка, роди момиченце вчера след обяд в мадридската болница Quirón de Pozuelo de Alarcon. Според испанските медии Последни

Leave a Reply