Български професор представи пред парламентите на Испания и Италия своя програма за борба с безработицата

Български професор

Български професор Павлина Чернева, която е ръководител на катедрата по икономика в Bard College – САЩ и научен сътрудник на икономическия институт “Леви”, е била поканена да дискутира пред парламентите на Испания и на Италия проблемите на безработицата.

Професор и д-р по икономика Чернева е представила програмата си, над която работи от 20 години за преходна, гарантирана работа за безработните като обществено полезна дейност. Тя е един от съвременните американски икономисти от течението на т.н. Модерна монетарна теория /ММТ/.

Целите на ММТ са да предостави на правителствата икономическото разбиране и избор на политика за постигането на пълна заетост, едновременно със стабилни цени.

ММТ предлага програма за гарантирана работа на всички. Правителствата да предлагат безусловно работа в публичния сектор при минимално за страната заплащане на всеки желаещ и годен да работи. Програмата е за гарантиран, но преходен труд, защото участниците в нея имат възможност да се прехвърлят на работа в частния сектор в зависимост от нуждите на частните фирми и при условия на икономически растеж.

„Аз имам успех с програмата, тя беше внедрена в Аржентина по време на голямата криза през 2001 година”, е споделила Чернева, която е един от признатите експерти в тази сфера. В Аржентина е участвала в разработката, а по късно и в оценката на постигнатото по тази програма.

Организатори на двете беседи на Чернева в парламентите в Мадрид и Рим са две неправителствени асоциации в Испания и Италия. Изявата й в парламента на Испания е била на 24-ти от 16.30 часа. А на следващия ден се е срещнала с членове на партията „Подемос”, както и на други опозиционни партии.

Освен това в Мадрид е имало и публична беседа с участието на икономисти, преподаватели, политици и общественици от Испания и Италия. Тя се е състояла в Националния център на изкуствата, където се е представила и декларация против остеритета в Европа.

В тази декларация се изисква от правителствата да се отнесат сериозно към проблема на безработицата в цяла Европа. На 27-ми, петък, проф. Павлина Чернева е говорила пред Парламента на Италия, където се внася проектозакон от левицата за такава програма от депутата Стефано Фасини с подкрепата на най-големия профсъюз в Италия.

Родената в Силистра Павлина Чернева, преди две години публикува шокираща графика за разпределението на доходите в САЩ през последните 70 г, Оказва се, че всяко десетилетие доходите на 90% от хората стремглаво намаляват, докато на най-богатите 10% от населението се увеличават.

Тази нейна академична работа се популяризира в американската преса, а по време на предизборната кампания кандидатът за президент Бърни Сандърс е показал в Сената графиката за разпределението на доходите в САЩ през последните 70 г. и я е използвал по време на кампанията си.

Повече от половин милион български граждани търсят работа в Европа

Колко са милионерите в България?

Трима души в Испания са толкова богати, колкото областите Каталуния и Мадрид взети заедно

БЪЛГАРСКО ПРАВО

Какво е „ Overbooking ” и какво трябва да направим ако ни се случи?

08/07/2017 WORLD BG

„ Overbooking ” или отказ от страна на превозвача да качи пътник се случва, когато авиокомпанията е продала повече билети от наличните места, с които разполага самолета. Това е търговска практика, която е позволена в Последни

полетите
СВЯТ

RYANAIR анулира около 2 000 полета до края на месец октомври

16/09/2017 WORLD BG

Ирландската нискотарифна компания RYANAIR анулира някои от полетите си. Решението на ръководството на ирландската нискотарифна компания ще засегне между 1 680 и 2 100 полета. Авиокомпанията прибягва до тези мерки, за да подобри точността на Последни

запор на банковите сметки в чужбина
БЪЛГАРИЯ

Запор на банковите сметки в чужбина за натрупани дългове в България

26/01/2017 WORLD BG

Посредством запор на банковите сметки в чужбина за дългове в България се цели улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Кредиторите ще могат да искат от съда издаване на европейска заповед Последни

Be the first to comment

Вашият коментар