Великобритания се дави в бюрокрацията на Brexit

Правителството трябва да се съобрази с хиляди закони и да наеме стотици служители, за да се подготви излизането на страната от ЕС, пише вестник „El País“.

По ирония на съдбата, в стремежа си да се отърве от европейската технокрация, която в продължение на години е била предмет на шеги на привържениците на Brexit, Великобритания сега се заплете в една безпрецедентна бюрократична плетеница. „Ние сме изправени пред най-трудната задача в най-новата история на страната“, казва високопоставен служител, работещ по процеса на напускането на ЕС. „В момента картографираме всеки отрасъл и подотрасъл на британската икономика, регион по регион, град по град, изучаваме всеки регламент. Ние никога не сме правили нещо подобно в живота си. И цялата държавна администрация, в по-голяма или по-малка степен, е ангажирана с това”.

За да получим по- ясна представа за обема на работата, която предстои, трябва да се уточни, че се отнася само за подготовката на преговорите за напускане на ЕС, които министър-председателят Тереза Мей обеща да започне в рамките на максимум четири месеца.

Алармите се включиха тази седмица когато The Times публикува един циркуляр от 7 ноември, разработен от външна консултантска фирма и адресиран до правителството. Според него, различни отдели на WHITEHALL в момента работят върху повече от 500 проекта, свързани с Brexit, за което ще трябва да се наемат повече от 30 000 служители, за да се справят с такъв обем работа. Това е изненадваща цифра тъй като според официални данни целият персонал на Европейската комисия, заедно с цялата си бюрокрация, възлиза на 33 000 души.
Правителството побърза да отрече достоверността на този документ.

Whitehall, след големите съкращения през последните години, в момента наброява около 393 000 служители. Това е най-ниската цифра след Втората световна война. И служителите сега ще трябва да съсредоточат силите си в изпълнението на решението на референдума, което голяма част от тях не споделят.

По данни на Камарата на общините една шеста от британската правна система се състои от законодателство, свързано с ЕС. Това не включва 12 295 правила на общността, които оказват директен ефект върху Англия. Има стотици хиляди страници закони на най-различни теми, които Великобритания трябва разгледа всеки по отделно, за да реши дали го остави, да го промени или да го елиминира. И отгоре на това всичко трябва да е готово още преди започването процеса и по преговорите по търговските споразумения с другите десетки страни и региони, с които Англия в момента има отношения заради членството си в ЕС.

„Ние просто не сме в състояние да се справим с тези преговори“, заявява висш служител на фирма, свързана с подготовката за BREXIT. „Ние не сме договаряли международно търговско споразумение от 1973 г. насам [годината, в която Обединеното кралство се присъедини към ЕИО]. Смятам, че може би има на разположение около 40 специалиста по преговори в Обединеното кралство. За да се получи по- ясна представа ще добавя, че само за TTIP САЩ бяха наели 600 преговарящи- горе- долу колкото и ЕС. Споразуменията за свободна търговия са томове с повече от хиляда страници всеки един от тях, с още стотици страници приложения и календари, в които следва да се договаря всяка точка.

Двустранното споразумение за свободна търговия между Канада и ЕС пък има 1 598 страници само техническо съдържание относно екзотични теми като например отглеждането на северни елени. Тази спогодба наскоро се прие след седем години преговори, в които не е засяган финансовият сектор, който е с жизненоважно значение за британските интереси. „В историята има само две международни търговски споразумения, които включват и финансовия сектор- на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, а ние ще трябва да преговаряме и за двете“.

За това картографирането на всеки сектор е много важна предварителната работа, за да се определи какво е заложено на картата. Целият състав на Whitehall се занимава с това, но задачата е много изключително сложна, тъй като остават само няколко месеца до задействането на член 50 от Договора от Лисабон, с който започва процеса на разделянето.

Неотдавнашно проучване на Института за Правителството изчисли, че само за да набележат своята позиция за преговорите, на изпълнителната власт ще й трябват 500 нови служители, което би струвало 65 милиона паунда (75.7 милиона евро).

В сряда министърът на финансите Филип Хамънд ще представи първия си есенен бюджет, в който се очаква облекчаване на строгите мерки за икономии и увеличаване на разходите за инфраструктурата. Обаче няма да има предвидени пари за допълнителни разходи на Whitehall по справянето с бюрократичните разходи на Brexit.

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания съставя „черен списък“ на проблемните туристи

06/08/2017 WORLD BG

Испания съставя „черен списък“ на проблемните туристи, за да могат собствениците на хотели да забранят достъпа им до хотелските бази. За целта е изготвен списък на туристите, които чупят, унищожават имуществото или пречат на почивката Последни

НАЧАЛО

Защо в българското знаме има бяло, зелено, червено

03/03/2017 WORLD BG

Това е една история, която я няма в учебниците. Пропусната от недоглеждане или от хроничния ни проблем да забравяме историята си. Кой, кога, как и защо създава българския трикольор? Създаването му преплита три държави, две Последни

БЪЛГАРИЯ

Две българки са арестувани за тероризъм в Турция

27/07/2017 WORLD BG

Две българки са арестувани в турския курорт Дидим, съобщи БНТ. Заедно с тях е бил задържан и трети човек, който е с британско гражданство. От българското външно министерство са потвърдили, че в българското посолството в Последни

Leave a Reply