Испанска медия: на Северозападна България ѝ трябва един Пучдемон

Близо 800 000 души живеят в Северозападна България, която е най-бедния район на ЕС. Провинциите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен се смятат за най-запустелите зони в следствие на бързото рухване на комунистическия режим. След смъртта на индустрията остава само мизерията. Десетките години, в които районът е далеч от обективите на управляващите е предпоставка за раждането на сепаратизма…и с Пучдемон като герой, пише испанската дигитална медия El Idenpendiente.

Все още сепаратисткото движение за отделяне на региона от България е слабо и за момента се изразява от неговият лидер, пенсионерът Борис Каменов, чрез инициираната подписка, която се разпространява в големите градове, разположени е близост до сръбската и румънската граници. Но това не е новина за страната, в която, за разлика от Румъния, социалните протести не могат да постигнат промяна на ситуацията, маркирана от:

  • корупция
  • намаляващо население заради масовата емиграция към останалите страни, членки на ЕС
  • неизпълнените очаквания на хората 10 години след влизането на България в ЕС.

Темата за Каталуния присъства през цялото време в интервюто на лидера на зараждащото се сепаратистко движение Борис Каменов, дадено за българската Нова Телевизия. На въпроса на водещата дали целта на движението е Видин, Враца и Монтана да последват примера на Барселона, Каменов отговаря, че това е една смела мечта и за осъществяването ѝ ще е необходим лидер като Пучдемон. А на въпроса: „Имате ли го?”, Каменов отговаря, че би трябвало да се появи.

На последните избори Северозападна България гласува различно от останалата част на страната. Жителите на региона се довериха на Българската социалистическа партия и наказаха управляващата през последните години партия ГЕРБ, заради загърбването на региона и недостигането до него на почти никакви европейски фондове. Това спомогна и районът да се нареди на първо място по безработица сред младежите на възраст между 18 и 24 години- 46,5%.

Случващото се е обречено да остане само символика, тъй като без собствена политическа организация, асамблея или регионални партии, предизвикателството за повдигане на искане към държавата, подобен на този в Каталуния, е немислимо. Но това не намалява интереса към крайната цел: независимост от България…, за да се присъединят след това към Румъния, която през последните години се очерта като безспорен лидер на развитието в Източна Европа и успя да извади и най-бедните си региони от черния списък на ЕС, за сметка на Унгария, Полша и Гърция.

Испанската преса за България: най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС поема председателството му

Какво видя испанският вестник „El País” в България

Be the first to comment

Вашият коментар