Владимир Путин вече смята България за свой съюзник

Представяме ви един анализ на кореспондента на испанския вестник ”АБС” в Москва Рафаел М. Манюеко относно избора на новия президент на България.

Веднага след като са станали известни изборните резултати на 13 ноември, руският президент Владимир Путин е поздравил ген. Румен Радев с победата.

Победата в президентските избори от миналия 13 ноември в България от про-руски настроения ген. Румен Радев ще бъде облекчение в изолацията на Русия в следствие на санкциите и конфронтациите със запада заради присъединяването на Крим към Москва и помощта, която оказва Русия на сепаратистите в източната част на Украйна.

Многобройните случаи на корупция на про-европейския елит на България, бавния темп на реформите, страхът от прииждащите мигранти и политиките на строги икономии на Брюксел, са причините много български избирателите да обърнат посоката към Москва. Все едно политиката, която води Владимир Путин в страната си е идеалното продължение на комунистическото наследство и панацея за решаване на всички проблеми.

Путин веднага поздрави Радев с победата. „Има потенциал за по-нататъшно развитие на руско-българските отношения, основани на многовековната традиция на приятелство и културна и духовна близост,“ се казва в съобщението от ръководителят на Кремъл изпратено до генерал Радев.

Междувременно Радев призова за отмяна на санкциите, наложени от Брюксел на Русия, въпреки че българското правителство води друг вид политика и по конституция президентът няма големи правомощия. Това ограничение вероятно ще бъде и пречка за един хипотетичен вариант за излизане на България от НАТО. И въпреки това, по време на предизборната си кампания, новоизбраният български президент заяви, че „членство на България в ЕС и НАТО няма алтернатива, но това не означава, че ние се обявяваме за врагове на Русия“.
С ген. Радев Москва си осигурява още един важен съюзник, който в последните месеци бе част от засилените мерки от страна на НАТО срещу руската агресия.

Радев няма опит в политиката. Той има блестяща военна кариера, но както и Доналд Тръмп, разбира малко от политика. Това, обаче, не го плаши. Напротив, Радев заяви, че е новак. „Аз нямам опит в политиката и за това ще имам възможността да разбия статуквото,“ каза той по време на предизборната кампания, с която спечели президентската надпревара с около 60% от гласовете.

Роден в Димитровград, Южна България, на 18 юни 1963 г., той завършва математическата гимназия в Хасково, следва във Висшата Военна академия на България и след това във Въздушният Командно-щабен колеж във военно- въздушната база Максуел в щата Алабама ( САЩ). Има многобройни отличия.

Въпреки, че Радев е учил в САЩ, той симпатизира повече на Русия и по-специално на президента Владимир Путин, за когото той казва, че е „силен и труден лидер”. Генералът смята, че светът сега трябва да признае, че Крим принадлежи на Русия, защото „истината е, че там се вее руското знаме.“ Той се противопоставя на санкции срещу Москва, тъй като това вреди на енергийния сектор на България и се отразява негативно на грижите и поддръжката на българските бойни изтребители. Новият президент не иска страната му да се превърне в приемник на бежанците към ЕС.

Мая Манолова внесе в НС проект за промени на Изборния кодекс

Румен Радев: Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Каталунската телевизия TV3 отказа да излъчи речта на испанския крал в навечерието на Коледа

24/12/2017 WORLD BG

Каталунската телевизия TV3 отказа да излъчи речта на испанския крал Фелипе VI в навечерието на Коледа. За втора поредна година обществената телевизия ще лиши зрителите си от традиционното послание, в което монарха прави равносметка на Последни

БЪЛГАРИЯ

Над 11 200 завърнали се гурбетчии получават обезщетение за безработни в България

15/12/2017 WORLD BG

11 258 завърнали се гурбетчии получават обезщетение за безработни от Бюрата по труда в България. Това показват данни на Агенцията по заетостта за първите девет месеца на годината. Най-висока средна сума миналата година са получавали Последни

НАЧАЛО

Европейският парламент одобри споразумението за свободна търговия с Канада CETA

16/02/2017 WORLD BG

Европейския парламент (ЕП) даде зелена светлина за свободната търговия и инвестиции между Европейския съюз и Канада CETA. Споразумението бе подкрепено от Европейския парламент с голямо мнозинство- 408 гласа „ЗА”, 254 „ПРОТИВ” и 33 въздържали се. Последни

Leave a Reply