Владимир Путин вече смята България за свой съюзник

Представяме ви един анализ на кореспондента на испанския вестник ”АБС” в Москва Рафаел М. Манюеко относно избора на новия президент на България.

Веднага след като са станали известни изборните резултати на 13 ноември, руският президент Владимир Путин е поздравил ген. Румен Радев с победата.

Победата в президентските избори от миналия 13 ноември в България от про-руски настроения ген. Румен Радев ще бъде облекчение в изолацията на Русия в следствие на санкциите и конфронтациите със запада заради присъединяването на Крим към Москва и помощта, която оказва Русия на сепаратистите в източната част на Украйна.

Многобройните случаи на корупция на про-европейския елит на България, бавния темп на реформите, страхът от прииждащите мигранти и политиките на строги икономии на Брюксел, са причините много български избирателите да обърнат посоката към Москва. Все едно политиката, която води Владимир Путин в страната си е идеалното продължение на комунистическото наследство и панацея за решаване на всички проблеми.

Путин веднага поздрави Радев с победата. „Има потенциал за по-нататъшно развитие на руско-българските отношения, основани на многовековната традиция на приятелство и културна и духовна близост,“ се казва в съобщението от ръководителят на Кремъл изпратено до генерал Радев.

Междувременно Радев призова за отмяна на санкциите, наложени от Брюксел на Русия, въпреки че българското правителство води друг вид политика и по конституция президентът няма големи правомощия. Това ограничение вероятно ще бъде и пречка за един хипотетичен вариант за излизане на България от НАТО. И въпреки това, по време на предизборната си кампания, новоизбраният български президент заяви, че „членство на България в ЕС и НАТО няма алтернатива, но това не означава, че ние се обявяваме за врагове на Русия“.
С ген. Радев Москва си осигурява още един важен съюзник, който в последните месеци бе част от засилените мерки от страна на НАТО срещу руската агресия.

Радев няма опит в политиката. Той има блестяща военна кариера, но както и Доналд Тръмп, разбира малко от политика. Това, обаче, не го плаши. Напротив, Радев заяви, че е новак. „Аз нямам опит в политиката и за това ще имам възможността да разбия статуквото,“ каза той по време на предизборната кампания, с която спечели президентската надпревара с около 60% от гласовете.

Роден в Димитровград, Южна България, на 18 юни 1963 г., той завършва математическата гимназия в Хасково, следва във Висшата Военна академия на България и след това във Въздушният Командно-щабен колеж във военно- въздушната база Максуел в щата Алабама ( САЩ). Има многобройни отличия.

Въпреки, че Радев е учил в САЩ, той симпатизира повече на Русия и по-специално на президента Владимир Путин, за когото той казва, че е „силен и труден лидер”. Генералът смята, че светът сега трябва да признае, че Крим принадлежи на Русия, защото „истината е, че там се вее руското знаме.“ Той се противопоставя на санкции срещу Москва, тъй като това вреди на енергийния сектор на България и се отразява негативно на грижите и поддръжката на българските бойни изтребители. Новият президент не иска страната му да се превърне в приемник на бежанците към ЕС.

Мая Манолова внесе в НС проект за промени на Изборния кодекс

Румен Радев: Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев

sim картите
ТЕХНОЛОГИИ

Наближава краят на SIM- картите за мобилните телефони

20/11/2016 WORLD BG

Неотдавна мобилните телефони преминаха от употребата на обикновена SIM карта на микро SIM и след това на нано SIM. През 2017 година ще очакваме пристигането на Esim, което означава, че повече няма да се налага Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Денонощна помощ за бедстващи българи в чужбина

11/08/2017 WORLD BG

За оказването на денонощна помощ на бедстващи българи в чужбина, от 1 септември 2016 г. българското Министерство на външните работи въведе 24-часова открита телефонна линия. Услугата е насочена към всички български граждани, изпаднали в тежка Последни

посланик
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Новият български посланик в Мадрид връчи акредитивните си писма на крал Фелипе VI (видео)

21/01/2017 WORLD BG

Новият извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания Иван Кондов връчи акредитивните си писма на испанския крал Фелипе VI на официална церемония в кралския дворец. Иван Кондов е бил назначен на този пост Последни

Leave a Reply