Мадрид, де факто, въведе военно положение в Каталуния

„Мадрид, де факто, въведе военно положение в Каталуния“,

заяви днес президентът на Каталуния Карлес Пучдемон и добави, че автономното правителство е било подложено на полицейска агресия, за да не се позволи на каталунците да проведат референдума, пише вестник „El Mundo“.

Главата на каталунското правителство нарече действията на Мадрид „демократическо безобразие”, което е преминало „червената линия и вече по нищо не се различава от авторитарните и репресивни режими. Полицейските сействия на различни места, арестите на високопоставени чиновници и сътрудници, сплашването на средствата за масова информация, блокирането на банковите сметки на автономното правителство, закриването на сайтовете за референдума… Това е неприемлива ситуация за една демокрация”.

Днес испанските власти предприеха решителни действия в стремежа си да не допуснат провеждането на референдума за независимост на Каталуния, който правителството на автономната област насрочи за 1 октомври, а испанският Конституционен съд обяви за противоконституционен.

От сутринта в Каталуния са направени 41 обиска. Обискирани са всички сгради на автономното правителство, неофициални офиси и частни домове. Арестувани са 14 човека. Сред тях е и Жозеп Мария Жове, вторият човек след президента и един от най-активните борци за независимост.

В отговор на обиските и арестите, президентът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че фактически това е военно положение. Това е мнението и на председателя на каталунския парламент Карме Форкадел, която преди две седмици, заедно с останалите парламентарни ръководители, бяха обвинени в извършването на углавно престъпление, допускайки да се разглеждат и да се приемат законите за референдума и за преходния период към независимост.

Днес испанската Гражданска гвардия откри в склад в близост до Барселона бюлетините за референдума. Бяха конфискувани 9 894 350 бюлетини, при положение, че населението на Каталуния, включително непълнолетните граждани, е 7,5 млн. души, а на последните парламентарни избори за каталунския парламент са гласували 5,5 млн. граждани.

Каталунските власти не се притесниха от конфискуването на бюлетините. В обръщение към гражданите Карлес Пучдемон призова всички да вземат участие в референдума на 1 октомври, което ще бъде «демократичния отговор» на действията на испанските власти:

На 1 октомври всички ще излезем от домовете си, ще донесем бюлетина и ще я използваме.», т.е. всеки гласоподавател ще донесе бюлетината си от дома.

Днес, още от сутринта, Барселона бе залята от протести. Най- многочисленият от тях се проведе пред Министерството на икономиката на Каталуния. А пред централата на крайно- лявата националистическа партия «Кандидатура за народно единство» имаше сблъсъци между протестиращите и полицията. Най- големите обществени организации на Каталуния «Каталунска национална асамблея» и Òmnium Cultural, непрекъснато призоваваха народа да се включва в митингите.

Тази вечер на мадридския площад «Пуерта дел сол» също ще се проведе митинг в подкрепа на референдума в Каталуния.

Испанската полиция конфискува огромно количество предизборни материали за референдума

Be the first to comment

Вашият коментар