Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

Работи се усилено по въвеждането на дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина.

Въвеждането на такова обучение е потвърдено и от министъра на образованието и науката в приветственото му слово по случай 10 годишнината от основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ):

„Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката. Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. В днешния глобален свят, в днешното световно общество във все по-голяма степен нашата родина ще бъде обединена от нашия език и култура”.

От АБУЧ се гордеят, че съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“ са разработили за неделните училища в чужбина адаптирани учебни програми по български език и литература. Предстои утвърждаване и на адаптирани програми по история и география на България.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е приветствал усилията, положени за признаването на българския език като матуритетен в страните, където има многочислени български диаспори. Според него българските институции трябва да продължат започналата през 2008 година политика за подкрепа неделните училища увеличавайки бюджета и финансирането им.

Заместник- министърът на образованието и науката Деница Савчева е заявила по същия повод:

„Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език”.

В България стартира кампания за набиране на учебници за българските училища в чужбина

жертвите
НАЧАЛО

Увеличава се броя на жертвите в Берлин, атентаторът е бежанец от пакистан

20/12/2016 WORLD BG

Дванайсет са вече жертвите на нападението, при което камион се вряза в коледен базар в Берлин, съобщи германската полиция. Ранените са 48, някои от тях са в тежко състояние. Арестуван е нападателят, за когото се Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

9 човека са ранени след инцидент в лунапарк в Испания

09/12/2017 WORLD BG

9 човека са ранени при инцидент, станал снощи около 20:00 часа в лунапарк в град Сегорбе (Кастейон), област Валенсия. Причината за станалото е прекъсване на електрозахранването на увеселително съоръжение във формата на октопод заради повреда Последни

СВЯТ

Атентат в Ню Йорк: 8 убити и най-малко 15 ранени

01/11/2017 WORLD BG

8 души загинаха, а най-малко15 са ранени в атентат в Ню Йорк, САЩ, след като автомобил се вряза в пешеходци и велосипедисти, съобщиха световните медии. На място са загинали 6-има мъже, на път за болницата Последни

Leave a Reply