Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

Работи се усилено по въвеждането на дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина.

Въвеждането на такова обучение е потвърдено и от министъра на образованието и науката в приветственото му слово по случай 10 годишнината от основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ):

„Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката. Дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. В днешния глобален свят, в днешното световно общество във все по-голяма степен нашата родина ще бъде обединена от нашия език и култура”.

От АБУЧ се гордеят, че съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“ са разработили за неделните училища в чужбина адаптирани учебни програми по български език и литература. Предстои утвърждаване и на адаптирани програми по история и география на България.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е приветствал усилията, положени за признаването на българския език като матуритетен в страните, където има многочислени български диаспори. Според него българските институции трябва да продължат започналата през 2008 година политика за подкрепа неделните училища увеличавайки бюджета и финансирането им.

Заместник- министърът на образованието и науката Деница Савчева е заявила по същия повод:

„Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език”.

В България стартира кампания за набиране на учебници за българските училища в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания: първи случай на заразено дете със салмонела от френското мляко Lactalis

14/01/2018 WORLD BG

На 30 декември 2017 г. в País Vasco е регистриран първият случай в Испания на заразено дете със салмонела от френското адаптирано мляко Lactalis, съобщиха учените от Института Пастьор. От Министерството на здравеопазването са потвърдили, Последни

ЛЮБОПИТНО

„La playa del amor” или „Плаж на любовта” (видео)

14/04/2017 WORLD BG

Наименованието „Плаж на любовта“ на това райско кътче на земята е вдъхновено от красотата и уединението му-перфектно за влюбени двойки! Този скрит плаж се намира на няколко метра във вътрешността на един от мексиканските острови Последни

НОВИНИ

Откриха Ferrari Land в Испания с малък инцидент (видео)

09/04/2017 WORLD BG

На 6 април в 11 часа двигателите на „Ферари” изреваха с пълна сила, след което делегацията на „Port-Aventura” и „Ferrari” (водена от Пиеро, вицепрезидент и син на автомобилния магнат Enzo Ferrari) преряза лентата пред входа Последни

Leave a Reply