Възможно е лондонският съд да промени политиката за BREXIT

Днес съдът в Лондон ще трябва да се произнесе дали правителството има право да задейства член 50 за отделяне на Великобритания от ЕС без одобрението на парламента, съобщава БНР.

Ако решението е за гласуване и одобряване от парламента, то тогава депутатите може и да не дадат зелена светлина на BREXIT. Загубилата страна най-вероятно ще обжалва решението във Върховния съд на Великобритания, а въпросът може да бъде отнесен и до Европейския съд в Люксембург.

За започването на процеса правителството трябва да активира член 50 с писмо до Брюксел и тогава ще започне да тече двугодишния срок, по време на който ще текат преговорите с останалите членки на съюза.

Ако парламентът ще трябва да гласува, веднага изниква въпроса какво ще се гласува? Дали ще трябва да се изработи закон или просто да се одобри предложението, дадено от правителството. Ако трябва да се създаде нов закон, то текстът ще трябва да мине през няколко етапа на обсъждане и одобрение, дори е възможно да се стигне до ситуация, в която горната и долната камара да го прехвърлят помежду си за поправки.

Ето защо е възможно премиерът Тереза Мей да не може да активира член 50 до края на март, както е предвидила. Но нека не забравяме, че мнозинството депутати агитираха британците да гласуват „за“ оставане в Европейския съюз, което на теория означава, че те могат да откажат да приложат на практика резултата от юнския референдум.

авиокомпаниите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанска авиокомпания свали пътнички от самолет, защото говорели на каталунски

15/11/2017 WORLD BG

Авиокомпания свали пътнички от самолет, защото говорели на каталунски. Двете жени са направили жалба срещу испанският авиопревозвач Vueling. Изпълнителният директор на авиокомпанията Мануел Амбриз потвърди, че е започнало вътрешно разследване на предполагаем инцидент, станал в Последни

Берлин
НАЧАЛО

Пуснаха на свобода единствения заподозрян за атентата в Берлин

20/12/2016 WORLD BG

Германската прокуратура съобщи, че единственият заподозрян за смъртоносния атентат в Берлин е бил освободен. Причината е, че не разполагат с достатъчно уличаващи доказателства, за да оставят в затвора пакистанеца, за когото се предполагаше, че е Последни

БЪЛГАРИЯ

Съкилийници пребиха българина, който ритна момиче в берлинското метро

09/12/2017 WORLD BG

Съкилийници пребиха българина, който ритна момиче в берлинското метро. Става на въпрос за Светослав Стойков, който излежава присъда от 2 години и 11 месеца в немския затвор „Хайдеринг“ за нападението над млада жена в берлинското Последни

Leave a Reply