Върховният съд на Испания се произнесе относно прочутата коледна кошница (cesta de Navidad), която фирмите подаряват на служителите си

Със съдебно решение през 2016 г. Върховният съд на Испания постанови, че ако една фирма е подарявала на служителите си коледна кошница ще трябва да продължи да го прави, дори когато икономическото състояние на дружеството се влоши, пише Expansion.

Според съдебното решение коледната кошница е придобито право и ако се е повтаряло ежегодно, то то може да бъде отнето само със съгласието на работниците или техните представители, както е по устав.

Въпросното дело е заведено срещу фирма, която се е сляла с друга, и която не прави подаръци на служителите си.

В решението се казва, че „е ясна и категорична волята на компанията да предостави тази полза […] до такава степен, че всяка година служител на отдел „Човешки ресурси” е изготвял списък с бенефициентите, който е изпращал в „Търговския департамент”. Той е закупувал продуктите и ги е изпращал в склада, след което е информирал персонала кога да си вземат кошниците. В избора на продуктите е участвал дори и „Работническият съвет.“

Освен това, според присъдата за неподарената коледна кошница през 2012 година, „коледната кошница е присъствала като подарък в работната оферта, която фирмата е предлагала на всеки служител.”

Преди това съдебно решение в Испания се считаше, че коледната кошница е акт на щедрост на компанията, който по никакъв начин не я задължаваше да го прави ежегодно.

Създадоха перфектната коледна песен по специална формула

Кога трябва да украсим Коледната елха

Be the first to comment

Вашият коментар