Върховният съд на Великобритания реши, че правителството не може да активира Brexit без гласуване в парламента

върховният съд на Великобритания

Върховният съд на Великобритания реши във вторник, че правителството на премиера Тереза Мей не може да активира „Brexit“ за изхода на страната от Европейския съюз (ЕС), без одобрението на парламента.

Съдът, с мнозинство от осем съдии срещу 3, отхвърли жалбата от страна на правителството срещу по-ранното решение на Висшият съд в Лондон (High Court). Въпросното решение беше взето през ноември миналата година и гласи, че преди да се задейства член 50 на Лисабонския договор, който започва процеса за излизане от ЕС, правителството трябва да се допита до законодателите.

11-те съдии от Върховния съд също решиха единодушно, че не е необходимо да се консултират местните власти в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, и че тези регионални правителства нямат право да налагат вето на член 50.

Лондонският висш съд се е произнесъл се през ноември в полза на бизнес дамата Джина Милър, която е подала жалба пред съда от името на група граждани, в която се твърди, че Тереза Мей не може да комуникира с Брюксел и следователно да активира член 50, без предварително гласуване в Камарата.

Адвокатите на Милър твърдят, че след напускането на ЕС британците ще изгубят придобитите права, получени при влизането на страната в Европейския съюз през 1972 г., тогавашната Европейската икономическа общност (ЕИО), и само парламентът може да премахне тези права.

Правителството веднага обжалва взетото през ноември решение с мотивите, че може да активира член 50 упражнявайки т.нар. „кралски прерогативи” (изпълнителни правомощия), добавяйки, че в Обединеното кралство властта се упражнява от парламент и изпълнителна власт и, че референдумът от 23 юни 2016 е дал достатъчно правомощия на правителството, за да преговаря за Brexit без предварително гласуване в парламента.

Във въпросния референдум 51,9% от участниците гласуваха за напускане на ЕС, а 48,1% гласуваха за оставане в блока.

След обявяването на решението Джина Милър заяви пред репортери: „Само парламентът може да предоставя права и само парламентът може да ги отнема“.

Милър подчерта, че целта й не е да обърне резултата от референдума, а да се гарантират правата на британците.

„Това не е въпрос на политика, а на законност на процеса“, добавя тя
При обявяването на решението председателят на Върховния съд Дейвид Нюбъргър е заявил, че решението на съда не влияе на резултата от референдума, а докосва само конституционния механизъм да напускане на ЕС.

Джереми Райт, адвокат на държавното управление, каза, че „приемаме решението на съда и ще направим всичко необходимо, за да го изпълним.“

Някои анализатори казват, че правителството ще представи на парламента проект на кратък закон, чрез който да се ускори процесът на излизане от ЕС и спазване на графика, направен от Мей, според който член 50 трябва да се задейства преди края на март тази година.

Активирането на член 50 инициира процес на максимум две години, така че Великобритания ще напусне блока през 2019 година.
Лейбъристката партия, основната опозиционна група, заяви, че не възнамерява да блокира прилагането на член 50.

Възможно е лондонският съд да промени политиката за BREXIT

Решено: правителството на Великобритания няма право да задейства BREXIT

Британската прокуратура започна разследване дали кампанията преди референдума за BREXIT не е била подвеждаща

безплатно мобилно приложение
СВЯТ

Безплатно мобилно приложение по немски език за справяне с често срещаните грешки при писане и говорене

27/11/2016 WORLD BG

Безплатно мобилно приложение е разработено от български студенти в Германия и е насочено за справяне с определителните членове, които са често срещани грешки при говорене или писане на немски език. Борис Идесман обяснява каква е Последни

БЪЛГАРИЯ

Българин, живеещ в чужбина, е предизвикал хаоса с фалшивите бомбени заплахи

13/01/2018 WORLD BG

Българин, живеещ в чужбина, е подал сигнал и предизвикал хаоса с фалшивите бомбени заплахи от последните дни. Това посочи ст. комисар Ивайло Иванов от СДВР на специален брифинг. Извършителят, живеещ в държава в Европа, е Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

България освобождава Христо Стоичков от поста почетен консул в Барселона

10/10/2017 WORLD BG

От пресцентъра на Министерство на външните работи съобщиха, че е започнала процедура по отнемане на правомощията на Христо Стоичков като почетен консул в Барселона. Предстои след рутинна вътрешна процедура решението да бъде разгледано от Министерски Последни

Leave a Reply