В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз

В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз.

„Ние губим по 70 души на ден по европейските пътища, въпреки че положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“,

заявява , еврокомисарят по транспортната политика на ЕС Виолета Булц.

Статистиката на Евростат сочи, че през 2015 година в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

Данните на трите държави поставят под съмнение доклада на ЕС за безопасността по европейските пътища, тъй като за първи път от почти 20 години насам се е увеличил броят на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Българските пътищата са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС. Най-много катастрофи завършват фатално в областите Видин, Шумен и Ямбол, докато в областите Варна, Смолян и София повечето инциденти са без жертви. Например във Видин за 9 месеца при 58 катастрофи загиват 12 души. В Шумен всеки четвърти инцидент взима жертва. А в Ямбол – 50 катастрофи – 11 загинали.

В другата крайност е Смолян, където за 9 месеца има 56 инцидента и само една жертва.

Най-черният участък на пътя от Ботевград към Мездра е така нареченият „турски завой“ заради десетките обърнати турски тирове, които пътуват към границата.

Най-опасният български град за шофиране е Пловдив. В периода януари- август 2016 година са загинали 52 души по пловдивските пътища.

Виолета Булц увеличи натиска върху правителствата да се справят възможно в най- кратък срок с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни членки.

От началото на годината румънската полиция е отнела 530 български шофьорски книжки

СВЯТ

От 1 декември ще пътуваме без визи за Канада

05/03/2017 WORLD BG

От 1 декември ще пътуваме без визи за Канада. Това стана ясно още в края на миналата година в телефонен разговор между министър председателя на Канада Джъстин Трюдо и българския му колега Бойко Борисов. Телефонният Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Гoляма испанска фирма мести производството си в България

22/09/2017 WORLD BG

Голяма испанска фирма мести производството си в България. Това е каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital SL, основана преди 15 години в град Жирона, която ще инвестира 300 хил. евро в нов завод за Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния от деня на референдума 1 октомври

14/10/2017 WORLD BG

От деня на референдума 1 октомври най-малко 540 фирми са напуснали Каталуния и са преместили своите централи в различни точки на Испания. Според официалния регистър само в дните между 9 и 11 октомври напусналите фирми Последни

Leave a Reply