В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз

В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз.

„Ние губим по 70 души на ден по европейските пътища, въпреки че положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“,

заявява , еврокомисарят по транспортната политика на ЕС Виолета Булц.

Статистиката на Евростат сочи, че през 2015 година в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

Данните на трите държави поставят под съмнение доклада на ЕС за безопасността по европейските пътища, тъй като за първи път от почти 20 години насам се е увеличил броят на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Българските пътищата са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС. Най-много катастрофи завършват фатално в областите Видин, Шумен и Ямбол, докато в областите Варна, Смолян и София повечето инциденти са без жертви. Например във Видин за 9 месеца при 58 катастрофи загиват 12 души. В Шумен всеки четвърти инцидент взима жертва. А в Ямбол – 50 катастрофи – 11 загинали.

В другата крайност е Смолян, където за 9 месеца има 56 инцидента и само една жертва.

Най-черният участък на пътя от Ботевград към Мездра е така нареченият „турски завой“ заради десетките обърнати турски тирове, които пътуват към границата.

Най-опасният български град за шофиране е Пловдив. В периода януари- август 2016 година са загинали 52 души по пловдивските пътища.

Виолета Булц увеличи натиска върху правителствата да се справят възможно в най- кратък срок с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни членки.

От началото на годината румънската полиция е отнела 530 български шофьорски книжки

СВЯТ

27 човека са ранени при полет на „Аерофлот” заради попадане на самолета във въздушна яма

01/05/2017 WORLD BG

Най-малко 27 души са били ранени, след като самолет на руската авиокомпания „Аерофлот” с 313 човека на борда е попаднал във въздушна яма и е бил разтърсен от силна турболенция. Потърпевши са били пътниците на Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Общината в Дъблин ще закачи каталунското знаме в знак на солидарност

14/12/2017 WORLD BG

Общината в Дъблин ще закачи каталунското знаме в знак на солидарност. Това реши вчера Общинският съвет в ирландската столица. Предложението, направено от лявата антикапиталистическа партия People Before Profit, раздели общинските съветници на две, но беше Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон и членовете на екипа му

04/11/2017 WORLD BG

Съдията от испанският Национален съд Кармен Ламела, която води делата срещу бившето каталунско правителство, е издала европейска заповед за задържане на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон и останалите членове на екипа му, които са с Последни

Leave a Reply