В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз

В България се намират най- смъртоносните пътища на Европейския съюз.

„Ние губим по 70 души на ден по европейските пътища, въпреки че положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“,

заявява , еврокомисарят по транспортната политика на ЕС Виолета Булц.

Статистиката на Евростат сочи, че през 2015 година в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

Данните на трите държави поставят под съмнение доклада на ЕС за безопасността по европейските пътища, тъй като за първи път от почти 20 години насам се е увеличил броят на загиналите при пътно-транспортни произшествия.

Българските пътищата са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС. Най-много катастрофи завършват фатално в областите Видин, Шумен и Ямбол, докато в областите Варна, Смолян и София повечето инциденти са без жертви. Например във Видин за 9 месеца при 58 катастрофи загиват 12 души. В Шумен всеки четвърти инцидент взима жертва. А в Ямбол – 50 катастрофи – 11 загинали.

В другата крайност е Смолян, където за 9 месеца има 56 инцидента и само една жертва.

Най-черният участък на пътя от Ботевград към Мездра е така нареченият „турски завой“ заради десетките обърнати турски тирове, които пътуват към границата.

Най-опасният български град за шофиране е Пловдив. В периода януари- август 2016 година са загинали 52 души по пловдивските пътища.

Виолета Булц увеличи натиска върху правителствата да се справят възможно в най- кратък срок с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни членки.

От началото на годината румънската полиция е отнела 530 български шофьорски книжки

ЛЮБОПИТНО

Безпилотният камион вече е факт и достави първия си товар

28/10/2016 WORLD BG

Безпилотният камион или камиона без шофьор е на фирмата „OTTO”, собственост на „UBER”. Бил е натоварен с бира и благополучно е направил първата си доставка в САЩ. Камионът с товара е пропътувал около 200 километра Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Педро Санчес си подаде оставката

29/10/2016 WORLD BG

Бившият генерален секретар на испанската социалистическа партия Педро Санчес е освободил днес мястото си на депутат в Конгреса, съобщава вестник „20 minutos“. Така той демонстрира, че няма да се подчини на Федералния комитет, който реши Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Дания смята да открие служби за набиране на работна ръка в Испания

01/03/2017 WORLD BG

Социалдемократическата партия, която е основната опозиционна сила в Дания е предложила създаването на датски служби по заетостта в Испания, Италия и Франция. Целта е да се привлекат безработните висококвалифицирани кадри, които да започнат работа в Последни

Leave a Reply