Владимир Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от „македонската земя“

Славянската писменост е дошла в Русия от „македонската земя“. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов. Домакинът поздрави госта си с наградата „За единство на православната култура“, която му бе връчена в Москва.

Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Македония се развиват добре и в тях се забелязват позитивни тенденции в икономическата сфера. Следим внимателно какво става във вашата страна и ви желаем вътрешнополитическата ситуация в Македония да се развива в съответствие с Конституцията и по демократичен начин“, допълни Путин.

В Русия днес е тържествен ден, Ден на Славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя, заяви руският президент.

Ето и коментара на външния ни министър Екатерина Захариева, направен в страницата ѝ във Фейсбук:

Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: „Писмеността дойде при нас от македонската земя.“ Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че Светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а Свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:
Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

Че и ний сме дали нещо на светът
и на вси словене книга да четат.

Източник: БНТ

Владимир Путин засвири на пиано, докато чакаше държавния глава на Китай (видео)

Владимир Путин е най- влиятелният човек на планетата

Be the first to comment

Вашият коментар