Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

Миналата седмица Бундестага е дал ход за разглеждането на проектозакон за въвеждането на такса за автомобилите с чужда регистрация, преминаващи през територията на страната. Цените ще се формират въз основа на дължината на пътуването и Евро стикера върху колата, показващ степента на замърсяване на околната среда с изгорели газове. Това означава, че налогът за екологичните автомобили ще бъде по-нисък. Също така цената ще зависи и от престоя на автомобила в страната.

За въвеждането на такси в Германия се заговори още през лятото на 2014 година. Година по-късно те вече бяха одобрени, но в началото на 2016 година проекта беше спрян от Европейската комисия, която го сметна за дискриминационен и нарушаващ правилата на ЕС. За да покрие изискванията на Европейската комисия, министерството на транспорта направи необходимите промени в текста на закона, въведе точки за екологичните автомобили и за пътуванията на по-къси разстояния.

Единственото, с което германските управляващи не се съгласиха с Европейската комисия е да направят изключение за тол таксите в пограничните райони на страната, тъй като някои провинции протестират срещу това. Саарланд и Ринеланд-Палатинате са изявили готовност да отнесат въпроса до комитета, който прави връзката между двете камари на парламента. Според Reuters, това може да отложи одобрението на закона до федералните избори на 24 септември.

Според предварителните изчисления, ако законът влезе в сила, в германската хазна ще влизат по 500 млн. евро всяка година. Все още не се знае какъв ще е размера на таксите, но най-вероятно максималната годишна такса за автомобил с чужда регистрация ще възлиза на около 130 евро.

Германия окончателно забрани седмичната почивка на професионалните шофьори да протича в кабината на камиона.

Съединените щати спешно търсят 50 000 шофьори на камиони

Be the first to comment

Вашият коментар