Австрия завежда дело срещу Германия за пътните такси за чужденците

Австрия завежда дело срещу Германия в Съда на Европейския съюз в Люксембург за пътните такси за чужденците. Това обяви австрийският транспортен министър Йорг Лайхфрид, цитиран от „Ройтерс“.

През месец март тази година германският парламент одобри закона за пътните такси, които ще се прилагат само за чужденци, т.е. автомобилите с чужда регистрация, използващи магистралите в страната ще трябва да плащат до 130 евро на година. Според предварителните изчисления в германската хазна ще влизат по 500 млн. евро всяка година.

Смята се, че това е дискриминация на чужденците, тъй като германските шофьори, които също ще плащат тази такса, ще могат да си възстановят сумата чрез данъчни облекчения.

„Това е индиректна дискриминация въз основа на националност“, подчерта Лайхфрид, добавяйки, че Европейската комисия е пропуснала шанса да създаде „справедливост в Европа“, като отмени германските пътни такси.

„Става въпрос за създаването на Европейски съюз, където силата на закона има значение, а не законът на по-силния“, изтъкна още австрийският транспортен министър.

По думите му, Австрия е подготвила съдебно дело в размер на 30 страници, което ще представи пред Съда на Европейския съюз в Люксембург, който отговаря за спазването на правото на ЕС.

Конституционният адвокат Валтер Обвексер, говорейки заедно с Лайхфрид, коментира, че очаква съдът да се произнесе до края на следващата година или началото на 2019 г.

По всяка вероятност тол таксата в Германия ще влезе реално в сила след началото на 2019 г.

Германия въвежда пътна такса за чуждестранните автомобили, преминаващи през страната

Be the first to comment

Вашият коментар