Гласувалите в Испания са над 8100 души към 16.00 часа местно време

Гласуването в Мадрид протича при висока активност, опашки няма.

Над 8100 души са гласувалите в Испания към 16.00 часа местно време. Въпреки студеното и дъждовно време и много ранния час доста българи дойдоха да гласуват в посолството ни в Мадрид в самото начало на изборния ден. Не се стигна до забавяне при даването на вота и образуването на опашки.

1325 души са гласували до 17.00 часа българско време в трите секции в българското представителство. Общо в 27-те секции на Консулски окръг – Мадрид гласувалите са 5542. Три са в посолството ни в испанската столица. Останалите 24 са в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови.

Имаше секции без нито един гласоподавател за първите три часа на гласуването. Това са Аресифе и Лас Палмас де Гран Канария.

В Консулски окръг – Валенсия гласувалите до 17.00 часа са 2705.

Българи в Испания споделят:

Винаги гласувам. Просто считам, че трябва всички хора да гласуват независимо за кого. Просто го чувствам като морално задължение. Независимо че не живея в България, аз съм съпричастен с това, което става там и следя отблизо тези неща.

Аз съм на 70 години, но ме интересува как ще живеят по-младите. Гласувам, за да дам моя глас за подобряването на живота в България. Призовавам младите хора, които напуснаха България, да се върнат в България, да бъдат борбени.

На територията на Испания са разкрити още 11 секции, които попадат в Консулски окръг – Валенсия и се обслужват от Генералното ни консулство.

Общият брой секциите на територията на Испания е 38.

Българската общност в Испания наброява около 300 000 души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия.
Най-много подадени заявления за гласуване са регистрирани в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба.

За първи път тази година се разкриват секции във Фрага (автономна област Арагон), Витория-Гастейс (Баската автономна област), Леон (Кастиля и Леон) и Севиля (Андалусия). В същото време на места, в които преди е имало значителен брой гласоподаватели, този път не можаха да се образуват избирателни секции, тъй като не беше достигнат минималният брой от 60 заявления. Такива са Мостолес и Хетафе, разположени в близост до Мадрид.

Очакваме в секциите на територията на посолството в Мадрид да има значителен брой гласоподаватели независимо от подадения неголям брой заявления за гласуване,

заявиха от нашето представителство.

Изтоюник: БНР

Избори 2017 г.: Адреси на избирателните секции в Испания

Be the first to comment

Вашият коментар