Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират тази година.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 65 години и да има 36 години и 3 месеца трудов стаж.

Ако кандидатът е навършил възрастта за пенсиониране, но не може да докаже изисквания трудов стаж, ще трябва да изчака да навърши 65 години и 5 месеца. В този случай ще трябва да докаже, че има поне 15 години трудов стаж, като последните две от тях трябва да са непосредственно преди подаването на молбата за пенсиониране. Последното изискване е абсолютно задължително.

При навършени 60 години и трудов стаж минимум 36 години кандидатът може да подаде документи за ранно пенсиониране (jubilación anticipada).

Ако кандидатът не може да изпълни някое от условията, заложени в закона, то той няма да получава пълната стойност на полагащата му се пенсия, тъй като държавата ще удържа законния процент, отреден за съответния случай.

Автор Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта „Българи в Испания и по света“ и се забранява препубликуването ѝ без изричното съгласия на екипа.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

Ранното пенсиониране в Испания: изисквания и последни промени

БЪЛГАРИЯ

Референдумът е валиден и влиза за обсъждане в Парламента (обновена)

07/11/2016 WORLD BG

По последни данни на ЦИК са преброени 99,37% от изборните протоколи. Според тях на референдума са гласували 50,6% от общо 6 832 288 българи с право на глас. Т.е. към момента не достигат близо 38 Последни

удължават
НАЧАЛО

Удължават с още три месеца извънредния граничен контрол в Шенгенското пространство

02/02/2017 WORLD BG

Европейската комисия препоръчва да се удължи с още три месеца извънредния контрол на някои вътрешни граници на Шенгенското пространство. Това решение беше обявено в сряда от водещата институция на Европейския съюз. „Днес Европейската комисия препоръча Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пилот на авиокомпания EasyJet накара пътниците да гласуват дали да излети самолета

12/06/2017 WORLD BG

Пилот на авиокомпания EasyJet накара пътниците да гласуват дали да излети самолета. Полетът е трябвало да се осъществи по маршрут Малага (Испания)- Бристол (Великобритания), но е бил отложен с 36 часа поради технически причини. Когато Последни

Leave a Reply