Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират тази година.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 65 години и да има 36 години и 3 месеца трудов стаж.

Ако кандидатът е навършил възрастта за пенсиониране, но не може да докаже изисквания трудов стаж, ще трябва да изчака да навърши 65 години и 5 месеца. В този случай ще трябва да докаже, че има поне 15 години трудов стаж, като последните две от тях трябва да са непосредственно преди подаването на молбата за пенсиониране. Последното изискване е абсолютно задължително.

При навършени 60 години и трудов стаж минимум 36 години кандидатът може да подаде документи за ранно пенсиониране (jubilación anticipada).

Ако кандидатът не може да изпълни някое от условията, заложени в закона, то той няма да получава пълната стойност на полагащата му се пенсия, тъй като държавата ще удържа законния процент, отреден за съответния случай.

Автор Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта „Българи в Испания и по света“ и се забранява препубликуването ѝ без изричното съгласия на екипа.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

Ранното пенсиониране в Испания: изисквания и последни промени

ОБЩЕСТВО

Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си

02/06/2017 WORLD BG

Собственикът на авиокомпания EasyJet дарява голяма част от богатството си. Милиардерът и основател на нискотарифната авиокомпания EasyJet сър Стелиос Хаджийоану смята да дари по-голямата част от богатството си. Това стана ясно от негово писмо, изпратено Последни

ОБЩЕСТВО

Певицата Шакира загуби гласа си

07/12/2017 WORLD BG

За проблеми с гласа на Шакира се заговори още през лятото, когато певицата заяви, че отлага световното си турне El Dorado за 2018 г. Кръвоизлив на гласните струни попречи на Шакира да осъществи едно то Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е екстрадирала общо 9 241 чужди граждани през 2016 година

31/05/2017 WORLD BG

Испания е екстрадирала общо 9 241 чужди граждани през 2016 г. От тях 1 758 са били репатрирани по въздух, други през Мароко, една част в сътрудничество с Европейската агенция за управление на външните граници Последни

Leave a Reply