Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Колко години трудов стаж са необходими за пенсиониране в Испания?

Въпреки че възрастта за пенсиониране прогресивно се увеличава до достигане на 67 години, реалността в момента е различна. Информацията, обаче, която ще изложим в тази статия, е валидна само за хората, които ще се пенсионират тази година.

За да получи пълната полагаща му се пенсия в Испания, кандидатът трябва да е навършил 65 години и да има 36 години и 3 месеца трудов стаж.

Ако кандидатът е навършил възрастта за пенсиониране, но не може да докаже изисквания трудов стаж, ще трябва да изчака да навърши 65 години и 5 месеца. В този случай ще трябва да докаже, че има поне 15 години трудов стаж, като последните две от тях трябва да са непосредственно преди подаването на молбата за пенсиониране. Последното изискване е абсолютно задължително.

При навършени 60 години и трудов стаж минимум 36 години кандидатът може да подаде документи за ранно пенсиониране (jubilación anticipada).

Ако кандидатът не може да изпълни някое от условията, заложени в закона, то той няма да получава пълната стойност на полагащата му се пенсия, тъй като държавата ще удържа законния процент, отреден за съответния случай.

Автор Силвия Иванова
Статията е написана специално за сайта „Българи в Испания и по света“ и се забранява препубликуването ѝ без изричното съгласия на екипа.

Испания- какво да изберем: пенсионен план и пенсионна застраховка?

Промените при пенсионирането в България, които влизат в сила от 01.01.2017 година

Ранното пенсиониране в Испания: изисквания и последни промени

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Правителството на Каталуния подписа указа за провеждане на референдума за независимост

07/09/2017 WORLD BG

Късно снощи правителството на Каталуния подписа указа за провеждане на референдума за независимост, а 1 час по-рано парламентът на автономната област прие и закон за провеждането на референдума за независимост на 1 октомври. В закона Последни

БЪЛГАРИЯ

Първият частен български сателит BulgariaSat-1 вече е в Космоса (видео)

24/06/2017 WORLD BG

Първият частен български сателит BulgariaSat-1 вече e в Космоса. Снощи той беше изстрелян успешно от ракетната площадка „Кенеди” на космодрума Кейп Канаверал на НАСА във Флорида, САЩ. В 22:45 часа българско време апаратът успешно се Последни

Снимка: Министерство на туризма
БЪЛГАРИЯ

Българското правителство изпраща над 400 хил. картички на чужденците, почиващи в страната

03/09/2017 WORLD BG

Българското правителство изпраща 400 хил. картички на чужденците, почиващи в страната. Това е инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Целта е да се благодари на туристите, избрали България за своята почивка и да се Последни

Leave a Reply