Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit

Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit. Това са Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.

Гласуването за избиране на новото седалище на Европейската агенция по лекарствата премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати още при първото гласуване. Барселона, която преди време се спрягаше за вероятния победител в надпреварата, също бе елиминирана заради политическата нестабилност в Каталуния. На втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген. След като столицата на Дания отпадна, крайният резултат в третия кръг завърши с реми и накрая Амстердам беше определен с жребий.

Общо 19 града бяха изявили желание да приемат Европейската Агенция за лекарствата и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

В надпреварата за Европейски банков орган се състезаваха осем града, като фаворити бяха Франкфурт, Париж и Люксембург. В крайна сметка френската столица спечели надпреварата.

Европейският банков орган, който има 180 служители, извършва мониторинга и стрес тестовете на европейския банков сектор.

Двете агенции се намират в Лондон, но се наложи те да бъдат преместени заради излизането на Великобритания от ЕС.

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Лео Меси и ФК „Барселона” ще подпомогнат изграждането на най- големия център в Европа за лечение на деца, болни от рак

14/02/2017 WORLD BG

В Барселона започва да се строи най- големият медицински център в Европа за лечение на рак при децата. Инициативата се подкрепя от фондацията на Лео Меси, фондацията на ФК „Барселона” и бизнес училище IESE. В Последни

БЪЛГАРСКО ПРАВО

Какво означава равно заплащане в ЕС за българските работници?

24/08/2017 WORLD BG

Какво означава равно заплащане в ЕС за българските работници? Българските синдикати и работодатели с противоположни позиции по предлаганите от Европейската комисия и френския президент промени в Директивата за командироването на работници в страни от Евросъюза. Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания е единствената държава в ЕС, чиито национален химн няма текст

04/05/2017 WORLD BG

Испания е единствената държава в ЕС, чиито химн няма текст. Това показва проучване, направено от сайта AMSTS. Сайтът е създал карта на света (горе на снимката) с различни цветове, в зависимост от темата на националните Последни

Be the first to comment

Вашият коментар