Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit

Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit. Това са Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.

Гласуването за избиране на новото седалище на Европейската агенция по лекарствата премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати още при първото гласуване. Барселона, която преди време се спрягаше за вероятния победител в надпреварата, също бе елиминирана заради политическата нестабилност в Каталуния. На втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген. След като столицата на Дания отпадна, крайният резултат в третия кръг завърши с реми и накрая Амстердам беше определен с жребий.

Общо 19 града бяха изявили желание да приемат Европейската Агенция за лекарствата и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

В надпреварата за Европейски банков орган се състезаваха осем града, като фаворити бяха Франкфурт, Париж и Люксембург. В крайна сметка френската столица спечели надпреварата.

Европейският банков орган, който има 180 служители, извършва мониторинга и стрес тестовете на европейския банков сектор.

Двете агенции се намират в Лондон, но се наложи те да бъдат преместени заради излизането на Великобритания от ЕС.

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

Корупция в Европа
ЛЮБОПИТНО

9 държави, които ще изчезнат в близко бъдеще

12/11/2016 WORLD BG

9 държави, които ще изчезнат в близко бъдеще, тъй като няма да оцелеят през следващите 20 години са: Китай Колкото и странно да ви звучи, Китай също е в този списък. Основната причина, поради която Последни

СВЯТ

Холандия задържа двама турски министри, а Турция принудително затвори холандското посолство

12/03/2017 WORLD BG

Холандската полиция е задържала конвоя от автомобили на турския министър по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая. Министърката е пътувала към Консулството на Турция в Ротердам, южна Холандия, за да участва в митинг за турския Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанското правителство може да отнеме автономията на Каталуния

16/09/2017 WORLD BG

Има вероятност да се наложи испанското правителство да предприеме крайни мерки и да отнеме автономията на Каталуния е заявил министърът на културата Иниго Мендес де Виго. „Правителството не изключва никакъв вариант. Ние ще действаме твърдо, Последни

Leave a Reply