Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit

Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit. Това са Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.

Гласуването за избиране на новото седалище на Европейската агенция по лекарствата премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати още при първото гласуване. Барселона, която преди време се спрягаше за вероятния победител в надпреварата, също бе елиминирана заради политическата нестабилност в Каталуния. На втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген. След като столицата на Дания отпадна, крайният резултат в третия кръг завърши с реми и накрая Амстердам беше определен с жребий.

Общо 19 града бяха изявили желание да приемат Европейската Агенция за лекарствата и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

В надпреварата за Европейски банков орган се състезаваха осем града, като фаворити бяха Франкфурт, Париж и Люксембург. В крайна сметка френската столица спечели надпреварата.

Европейският банков орган, който има 180 служители, извършва мониторинга и стрес тестовете на европейския банков сектор.

Двете агенции се намират в Лондон, но се наложи те да бъдат преместени заради излизането на Великобритания от ЕС.

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

В Испания започна строителството на най-високата дървена жилищна сграда

05/03/2017 WORLD BG

Строителната компанията La Borda започна да строи в Барселона най-високото дървено здание в Испания. То ще бъде на седем етажа, на които ще бъдат разположени 28 апартамента. Основите на сградата вече са поставени. Тя трябва Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания премахва данъка върху доходите на голяма част от работещите

07/07/2017 WORLD BG

Испания премахва данъка върху доходите на голяма част от работещите. Испанското правителство прие предложението на коалиционния си партньор „Ciudadanos” относно промени в данъчното облагане на доходите на физическите лица (IRPF). Алберт Ривера е заявил, че Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български игрален филм тръгва по кината в Испания (видео)

23/11/2017 WORLD BG

Български игрален филм тръгва по кината в Испания от 1 декември. Това е филмът на режисьора Стефан Командарев „Посоки” (Destinos), чиято премиера е тази вечер в Мадрид. За филма: В рамките на едно денонощие, в Последни

Leave a Reply