Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit

Две европейски агенции напускат Лондон заради Brexit. Това са Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган.

Гласуването за избиране на новото седалище на Европейската агенция по лекарствата премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати още при първото гласуване. Барселона, която преди време се спрягаше за вероятния победител в надпреварата, също бе елиминирана заради политическата нестабилност в Каталуния. На втория тур се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген. След като столицата на Дания отпадна, крайният резултат в третия кръг завърши с реми и накрая Амстердам беше определен с жребий.

Общо 19 града бяха изявили желание да приемат Европейската Агенция за лекарствата и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия.

В надпреварата за Европейски банков орган се състезаваха осем града, като фаворити бяха Франкфурт, Париж и Люксембург. В крайна сметка френската столица спечели надпреварата.

Европейският банков орган, който има 180 служители, извършва мониторинга и стрес тестовете на европейския банков сектор.

Двете агенции се намират в Лондон, но се наложи те да бъдат преместени заради излизането на Великобритания от ЕС.

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Пучдемон от Брюксел: Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес

01/11/2017 WORLD BG

Няма да се върна в Испания докато не ми гарантират справедлив процес. Това бе основното послание на Карлес Пучдемон на пресконференцията, свикана от него в белгийската столица Брюксел. Той заяви, че няма да иска политическо Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанското правителство предлага работния ден да свършва в 18:00 часа и смяна на часовата зона на Испания

12/12/2016 WORLD BG

Министърът на заетостта Фатима Банйес обясни на Комисията по заетостта в Конгреса, че правителството предлага да се въведе социална карта, която да съдържа информация за видовете помощи, които предлага всяка една от публичните администрации, за Последни

БЪЛГАРИЯ

Румен Радев: Необходимо е всяко българско дете в чужбина да има достъп до българско училище

29/11/2017 WORLD BG

Българската общност в Кипър се ползва с изключително доверие. Тя се интегрира толкова добре благодарение на позитивното си отношение към кипърската държава и граждани. Това заяви президентът Румен Радев в Кипър по време на среща Последни

Leave a Reply