Защо в някои държави автомобилите се движат от лявата страна на платното?

Едно от най-озадачаващите неща, които се случват на шофьорите е когато трябва да започнат да се движат от лявата страна на платното при влизане на територията на Великобритания. В този момент всичко научено на шофьорските курсове става невалидно.

Движението в коя част на платното е правилна?

Освен в Обединеното кралство, лявото движение е прието и в други страни, бивши британски колонии. Привърженици му твърдят, че то е наследство от Средновековието- когато рицарите са се явявали на дуел са яздили в лявата част. От списанието National Geographic, пък, твърдят точно обратното: движението в дясното платно е останало от римляните, които са яздили в дясната част. По този начин те са успявали да контролират конете си и да предпазват пешеходците от евентуални наранявания. Даже папа Бонифаций VIII бил заповядал улиците да бъдат разделени на две части с бяла линия по средата.

Първият закон за движение по пътищата е издаден във Великобритания през 1 773 г. Той определя, че движението в страната трябва да става от лявата част, въпреки че по това време в съседна Франция и останалите европейски страни се е смятало за правилно точно обратното. Някои историци твърдят, че Наполеон се е движел от дясната страна, защото е бил левичар и затова е наложил на населението да го приеме за правилно. Логично, този начин на движение се е разпространил във всички страни, които са били владение на Франция. Между тях са били Испания и Германия.

До началото на 30-те години на миналия век в Испания е било позволено движението да става и от двете страни на платното в зависимост от населеното място- в някои градове е било прието то да става от ляво, а в други от дясно.

Чак след края на Втората световна война, с подписването на Женевската конвенция през 1949 г. се решава движението на автомобили в Европа да става от дясната страна на платното.

Най-здравите марки автомобили според германската асоциация за технически надзор

най-студеното населено място
ЛЮБОПИТНО

Най-студеното населено място на планетата (видео)

18/01/2017 WORLD BG

Най- студеното населено място на Земята е малкото селце Оймякон. То се намира в република Якутия, Русия. Разположено е на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

За 5 месеца българите в чужбина са изпратили близо 538 млн. евро в България

01/08/2018 WORLD BG

За 5 месеца българите в чужбина са изпратили близо над 1 млрд. лева или 506,9 млн. евро на близки и роднини в родината, което прави над 3 млн. евро на ден. Това са резултатите от Последни

полетите
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

От днес, 15 януари, влизат новите правила за багажа на пътниците на Ryanair

01/11/2017 WORLD BG

От днес, 15 януари 2017 г. влизат новите правила за ръчния багаж на Ryanair. Първоначално от компанията бяха обявили, че промените ще са валидни от 1 ноември 2017 г. Но в края на месец октомври, Последни

Be the first to comment

Вашият коментар