Барселона забранява движението на стари автомобили

Барселона забранява движението на стари автомобили. Това е едно от споразуменията, постигнати на срещата между правителството на Каталуния, Общинския съвет на Барселона и представителите на 40 квартала на града и околностите.

Целта е през следващите 15 години да се намалят вредните емисии от автомобилите с 30%. До споразумението се стигна след като всички присъстващи одобриха инициативата от 1 януари 2019 г. да се забрани движението през работните дни на всички леки автомобили, регистрирани преди 1997 г. и микробуси, регистрирани преди 1994 г.

Тези спешни мерки се вземат, за да може преди 2020 г. да се достигне до препоръчаните от Световната здравна организация (СЗО) и Европейския съюз нива на вредните газове във въздуха.

Ограничението на движението ще афектира върху всички микробуси, регистрирани преди 1 октомври 1994 г. и леки автомобили, регистрирани преди 1 януари 1997 г. Освен това правителството ще трябва да въведе гъвкаво работно време на служителите и по този начин да се намалят емисиите на вредни газове в пиковите часове.

До 1 юли тази година правителството на Каталуния ще трябва да одобри механизъм, който да пояснява действията, които трябва да се предприемат при всяко ниво на замърсяване на въздуха. Също така ще бъдат конкретизирани начините за активиране на мерките за подпомагане на обществения транспорт в критичните моменти, въвеждането на специфична тактика за привличане на хората към използването на обществения транспорт, както и каналите за комуникация и координация на институциите в тези моменти.

Мадрид и Париж забраняват движението на дизелови автомобили

Be the first to comment

Вашият коментар