Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и 7 клас), докато родителите му работят в чужбина.

11,5 на сто от децата са повтаряли един и същи клас поне веднъж в началния етап на образованието.

„Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, заявява ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева.

25% от децата, чиито майки са на гурбет, изкарват предимно тройки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая“, заявява проф. Кабакчиева.

40% пък от децата, чиито родители са зад граница са се срещали с психолози заради проблемно поведение, което се изразява в бягство от училищните часове или от дома си и за това попадат в Детска педагогическа стая.

„Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, допълва проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Източник: Dnes.bg

Започват преброяване на децата на българите в чужбина

Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

ОБЩЕСТВО

Певицата Ариана Гранде не е в състояние да продължи турнето си след атентата в Манчестър

23/05/2017 WORLD BG

Певицата Ариана Гранде, чийто концерт в Манчестър беше подложен на терористична атака, причинила смъртта на 22 души и ранила други 59, е решила да отмени за неопределено време планираните си концерти по целия свят. До Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания

27/11/2016 WORLD BG

Български игрален филм спечели 3 награди на международния фестивал в Хихон, Испания. „Слава” е една история за анонимни герои, смачкани от системата или по- точно това е историята за кантонера Кольо Димитров от Курило и Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

И Испания гори-над 2 500 души евакуирани

08/08/2018 WORLD BG

И Испания гори-над 2 500 души евакуирани заради пожара, бушуващ в област Валенсия, съобщават от Центъра за координация на извънредните ситуации. Свързани

Be the first to comment

Вашият коментар