Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и 7 клас), докато родителите му работят в чужбина.

11,5 на сто от децата са повтаряли един и същи клас поне веднъж в началния етап на образованието.

„Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, заявява ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева.

25% от децата, чиито майки са на гурбет, изкарват предимно тройки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая“, заявява проф. Кабакчиева.

40% пък от децата, чиито родители са зад граница са се срещали с психолози заради проблемно поведение, което се изразява в бягство от училищните часове или от дома си и за това попадат в Детска педагогическа стая.

„Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, допълва проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Източник: Dnes.bg

Започват преброяване на децата на българите в чужбина

Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Арестуваният виновник за масовото сбиване между българи в Испания е издирван от Интерпол

30/05/2017 WORLD BG

Масовото сбиване между две български фамилии в края на миналия месец в испанското градче Tobarra е било провокирано от арестувания и семейството му. Те са обвинявали членовете на другото семейство, че са предатели и са Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испания, Германия, Франция и Италия обсъждат Европа на няколко скорости

06/03/2017 WORLD BG

Франция и Германия, подкрепяни от Италия и Испания, ще обсъждат възможностите за Европа на няколко скорости на мини среща на върха тази вечер, предаде Франс прес. Срещата е тази вечер във Версайския дворец край Париж. Последни

10 години от влизането на България в ЕС
БЪЛГАРИЯ

10 години от влизането на България в Европейския съюз

01/01/2017 WORLD BG

Днес се навършват точно 10 години от влизането на България в Европейския съюз. Повече от десетилетие преди това бяха нужни на страната ни, за да се подготви за членството и да изпълни критериите. Според социологически Последни

Leave a Reply