Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и 7 клас), докато родителите му работят в чужбина.

11,5 на сто от децата са повтаряли един и същи клас поне веднъж в началния етап на образованието.

„Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, заявява ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева.

25% от децата, чиито майки са на гурбет, изкарват предимно тройки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая“, заявява проф. Кабакчиева.

40% пък от децата, чиито родители са зад граница са се срещали с психолози заради проблемно поведение, което се изразява в бягство от училищните часове или от дома си и за това попадат в Детска педагогическа стая.

„Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, допълва проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Източник: Dnes.bg

Започват преброяване на децата на българите в чужбина

Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанският вицепремиер ще съди Христо Стоичков

03/10/2017 WORLD BG

Испанският вицепремиер ще съди Христо Стоичков, за да защити собствената си чест и честта на семейството си. Сорая Саенс де Сантамария ще предприеме този ход в отговор на днешното изявление на бившия български футболист, в Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Ван се е врязал в пешеходци в центъра на Барселона

17/08/2017 WORLD BG

Ван се е врязал в пешеходци в центъра на Барселона. В следствие на инцидента в зона Las Ramblas има 12 жертви, 16 тежко ранени, 23 по-леко ранени и 43 с леки травми. Полицията е отцепила Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Влак катастрофира в Барселона, има поне 19 ранени

28/07/2017 WORLD BG

Влак катастрофира в Барселона. Информацията до момента е за поне 48 пострадали, 19 човека са ранените, които се нуждаят от болнично лечение, като 5 от тях са тежко ранените. Влак, пътуващ по маршрут R2 SUR Последни

Leave a Reply