Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище

Децата на гурбетчиите повтарят класове в училище. Това показва проучване на Unicef сред децата, оставени да учат в България. Всяко пето дете е повтаряло поне веднъж в прогимназиалния етап на образованието си (между 5 и 7 клас), докато родителите му работят в чужбина.

11,5 на сто от децата са повтаряли един и същи клас поне веднъж в началния етап на образованието.

„Децата, чиито родители работят в чужбина, обикновено понижават успеха си в училище“, заявява ръководителят на проучването проф. Петя Кабакчиева.

25% от децата, чиито майки са на гурбет, изкарват предимно тройки.

„Освен понижен успех децата, чиито родители работят в чужбина, имат по-често проблеми с Детската педагогическа стая“, заявява проф. Кабакчиева.

40% пък от децата, чиито родители са зад граница са се срещали с психолози заради проблемно поведение, което се изразява в бягство от училищните часове или от дома си и за това попадат в Детска педагогическа стая.

„Децата с родители в чужбина са по-склонни към употреба на наркотици и алкохол, да изпаднат в депресия или да откажат да ходят на училище“, допълва проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Източник: Dnes.bg

Започват преброяване на децата на българите в чужбина

Въвеждат дистанционно обучение по български език и литература за децата, живеещи в чужбина

СВЯТ

50 банки местят дейността си от Великобритания в ЕС

08/11/2017 WORLD BG

Около 50 банки са се обърнали към Европейската централна банка (ЕЦБ) по въпроса за преместване на дейността си от Великобритания в еврозоната заради Брекзита, съобщи ЕЦБ, цитирана от ДПА и БТА. Някои банки ни посетиха Последни

НОВИНИ

FIFA заплаши Испания с изхвърляне от Световното първенство по футбол в Русия’ 2018

15/12/2017 WORLD BG

Световната футболна федерация FIFA е изпратила писмо до Испанската футболна федерация, чрез което се уведомява, че вероятно Испания няма да бъде допусната до участие в Световното първенство по футбол в Русия през 2018 година, пише Последни

ЛЮБОПИТНО

Владимир Путин засвири на пиано, докато чакаше държавния глава на Китай (видео)

14/05/2017 WORLD BG

Руският президент Владимир Путин засвири на пиано в резиденцията на чуждестранните лидери. Той беше там за срещата с китайския държавен глава Си Цзинпин. Докато чакаше, Путин видя едно пиано и реши да изсвири „Прозорците на Последни

Leave a Reply