Испания е близо до победата в дипломатическата война за Гибралтар

Испания е близо до победата в дипломатическата война за Гибралтар.

От 29 март 2017 г.- денят, в който Великобритания задейства процеса по излизане от ЕС, Гибралтар предприе дипломатическа офанзива, чрез която да му бъде дадено правото на самостоятелни преговори с цел да запази настоящите търговски споразумения с ЕС. Европейската комисия, обаче, е категорична, че Гибралтар може да бъде третиран различно само ако приеме съвместен суверенитет с Испания.

Правителството на Гибралтар задължи Жан Клод Юнкер да се произнесе относно бъдещето на колонията. Евродепутатът Уилиям Лег писмено зададе следните два въпроса:

  1. Защо въпросът за бъдещето на английската колония не фигурира в документите за преговорите с Великобритания, които бяха публикувани в края на март тази година?
  2. Защо ЕС не се е съобразил с желанието на 96% от гласувалите на референдума граждани на Гибралтар за оставане в ЕС?

В отговора си Жан Клод Юнкер е потвърдил, че Гибралтар присъства в преговорите за Brexit, но ще бъде третиран както отвъдморските английски територии и всички други територии, които имат специална връзка с Великобритания.

Европейската комисия вече обяви, че ще се съобрази с намерението на Испания да установи съвместен суверенитет на Гибралтар и този въпрос трябва да се решава само между правителствата на Испания, Великобритания и Гибралтар.

Това е вторият неуспех за английската колония след отхвърлената миналата седмица от Брюксел молба за т.нар. „мека граница” с Испания след 29.03.2019 г.

ЕС вече изцяло подкрепя Испания в борбата за връщането на Гибралтар

НАЧАЛО

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

24/05/2018 WORLD BG

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания, казва се La Concha и е близо до град Сан Себастиан. Освен това той се нарежда на шесто място в света според класацията на Traveller’s Choice, който Последни

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Българин е убил майка си в Испания на връх Гергьовден

08/05/2018 WORLD BG

Испанската преса разпространи новината, че 38-годишен българин е убил майка си. Инцидентът е станал на връх Гергьовден, около 13:00 часа, в град Фуенхирола, Малага. След направената аутопсия на трупа, съдебните лекари са посочили, че агресорът Последни

ЛЮБОПИТНО

18 годишен варненец доказа, че е най-умният младеж на планетата

16/03/2017 WORLD BG

Най-умният младеж на планетата се казва Йордан Ангелов и е завършил Първа езикова гимназия във Варна. На 28 февруари 2015 г. Йордан Ангелов е спечелил първо място на теста за интелигентност на „Менса“- Световната организация Последни

Be the first to comment

Вашият коментар