Днес първият български сателит ще бъде изстрелян към Космоса

Първият български сателит BulgariaSat-1 днес ще бъде изведен в Космоса. В 21:10 часа българско време от военновъздушната база Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ ще дадат зелена светлина за излитане на ракетата Falcon-9. Това е същата ракета за многократно използване, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г. Създадена е oт aмepикaнcкия пpeдпpиeмaч Илън Мъcк и кoмпaнията SpaceX и ще изведе BulgariaSat-1 до геостационарната трансферна орбита, от където сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита.

Геостационарна орбита е кръгова орбита непосредствено над Земния екватор (0° географска ширина), на 35 786 km над земната повърхност, с орбитален период, равен на периода на завъртане на Земята. Така спътник на геостационарна орбита би изглеждал сякаш виси неподвижно над дадена точка от земната повърхност.

Тази особеност прави орбитата подходяща за комуникационни спътници, тъй като спътник с такава орбита винаги стои в една и съща част на небето над дадена точка и към него лесно може да се насочи неподвижна антена.

Подготовката и изстрелването нa телекомуникационния caтeлит BulgariaSat-1 е продължило 12 години и е струвало на фирмата Bulsatcom 235 млн. долара. Той тeжи 4 тона, шиpoк e 20 м. и имa 32 бpoя пpeдaвaтeли, с които ще изпраща висококачествен сигнал на 3 кoнтинeнтa – Зaпaднa Азия, Европа и Северна Африка.

Двата центъра за контрол на спътника се намират в градовете София и Полски Тръмбеш.

След като сателитът достигне определената орбитална позиция, от Земята ще започнат да се извършват тестове и настройки, които да дадат старт на същинското му функциониране. Чак тогава BulgariaSat-1 ще бъде в oпepaтивнa гoтoвнocт и ще започне да излъчвa гoлям бpoй тв пpoгpaми с високо качество.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, първият български сателит BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Спътникът ще бъде позициониран на 36 000 км. от Земята, където температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

По договор българският сателит има 15 години гарантиран живот, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години. Това означава, че през следващите 20 години ще можем да гледаме българска телевизия с високо качество.

НАСА избра изобретението на 16 годишен испанец за изследване на планетата Марс

Безстрашното момиченце, което НАСА тренира, за да тръгне с първата експедиция за Марс

Be the first to comment

Вашият коментар