Дълготрайно безработните в Испания трябва да подновяват периодично регистрацията си в бюрата по труда

безработицата в испания

В интерес на всеки безработен е да подновява периодично регистрацията си в офисите на служба по заетостта /Servicio publico de empleo/ , дори да е изчерпал всички видове помощи и субсидии, тъй като привилегиите са повече отколкото задълженията.

Ето 10 причини, поради които безработните трябва да подновяват своевременно регистрацията си като такива:

1. Достъп до курсове с безплатно обучение. Различните служби по заетостта предлагат много курсове за обучение, където се получават нови знания и умения, благодарение на които се улеснява намирането на работа. Също така, в някои случаи след успешното завършване на тези курсове се издава професионален сертификат.
2. В офисите на служба по заетостта има трудови борси и оферти за работа, които са достъпни само за регистрираните безработни.
3. За достъп до различните помощи като RAE, PLAN PREPARA или PAE, безработните трябва да бъдат регистрирани като търсещи работа за определен период от време.
4. Съществуват различни бонуси и стимули за фирмите, които наемат на работа лица, регистрирани в офисите на служба по заетостта като търсещи работа.
5. Властите в автономните региони и общини често превят свои схеми за заетост, в които дългосрочно търсещите работа имат предимство в процеса на оценяване за предлаганите работните места.
6. Поради икономическата криза, както и големия брой на безработните, много обществени институции и частни компании предлагат различни видове отстъпки за тези, които са безработни. За придобиване на тези привилегии най-често се изисква да се докаже статута на безработен , което става посредством представянето на картата за безработен, т.нар. DARDE.

7. Младите хора, които нямат трудов стаж могат да мислят, че няма полза да се регистрират като търсещи работа. Точно обратното. Има програми, като например SISTEMA DE GARANTIA JUVENIL- само факта, че са записани като търсещи работа, на младежите им се предлагат специализирано обучение и възможности за наемане от компании, които си сътрудничат в тази програма.
8. При настъпване на смърт на човек, който е регистриран като търсещ работа, съпругът/та имат право на вдовишка пенсия по същия регламент, както ако починалия е бил работещ.
9. Едно от изискванията, за ранно пенсиониране е кандидатът да е регистриран в офисите на служба по заетостта най-малко 6 месеца непосредствено преди датата на подаване на заявлението за пенсиониране.
10. Всеки, който е регистриран като търсещ работа в офисите на службата по заетостта, въпреки че е изчерпал всички видове помощи, не губи правата си на безплатно здравеопазване.

Видове помощи за семейни безработни
Изисквания за помощта 1200 евро
Безработицата в Испания падна под 20%

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Задържани са седем българина в Испания- шест мъже и една жена

10/11/2016 WORLD BG 0

Испанската полиция е задържала седем българина- шест мъже и една жена. В няколко испански провинции Гражданската гвардия е арестувала седем български гражданина в подозрение за извършени престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална Последни

ЛЮБОПИТНО

Червената река на Испания

29/10/2016 WORLD BG 0

Червената река или Rio Tinto е крайбрежна река в южна Испания, която минава покрай провинция Уелва в Андалусия. Извира в Сиера де Падре Каро (Нерва, Уелва) и след почти 100 km се слива с река Последни

БЪЛГАРИЯ

Българите в чужбина са изпратили над 1,4 млрд. лева на роднините си в България през 2016 г.

24/12/2016 WORLD BG 0

Над 1 милиард и 400 милиона лева са изпратили българите зад граница на близки и роднини у нас през тази година. Това показват данните на Българската народна банка. Сумата е по-голяма отколкото миналата година. Със Последни

Be the first to comment

Вашият коментар