Държавите с най-високо качество на живот

Държавите с най-високо качество на живот се определят от проучването „Всеобхватен индекс за развитие” (Inclusive Development Index), представено на Световния икономически форум в Давос. В него се сравняват показателите на 109 държави по 12 ключови показателя за развитие, които са разпределени в три основни групи: Растеж и развитие, Всеобхватност и Интеграция и устойчивост.

Глобалният индекс на класацията се формира от редица фактори: ръста на БВП, производителността на работната сила и здравословния живот, средния доход на домакинствата, бедността и неравенството, усреднените нетни спестявания, демографията, задлъжнялостта и замърсяването на околната среда. Страните, участнички в класацията се оценяват по седем бална система.

От участвалите в проучването държави, първите 30 се смятат за напреднали икономики.

1. Норвегия
Показателите на Норвегия я определят за най-развитата страна в света, чиито граждани имат най-доброто качество на живот. Въпреки едва забележимия ръст от 0,5% на икономиката ѝ, в периода 2008-2013 година стандартът на гражданите ѝ е нараснал с 10,6%.

2. Люксембург
Тази европейска страна е показала най-високите резултатите по отношение на здравеопазването, образованието, наемите и бизнес и политическата етика.

3. Швейцария

Страната може да се похвали с най-високите резултати в сферата на производителността.

4. Исландия
Единствено слабите показатели по отношение на финансовата пречат на Исландия да се нареди сред първите три.

5. Дания
Единствено резултатите от инвестициите в реална икономика са причината за Дания да не оглави класацията.

6. Швеция
Швеция е лидер в сферата на услугите и инфраструктурата и бизнес и политическата етика, ниво на заплати и компенсации.

7. Нидерландия
Както при Дания, така у тук единствения проблем за холандската икономика реалните инвестиции. Но пък образованието, инфраструктурата и здравеопазването са на най-високо ниво.

8. Австралия
Австралия трябва да повиши производителността на труда и нивото на заплатите, но пък има едни от най-високите резултати при инвестициите в реалната икономика, предприемачеството, образованието и здравните услуги.

Испания влезе в ТОП- 20 на страните с бърз интернет

Най-добрият плаж на Европа се намира в Испания (видео)

Великобритания ще облага с данък фирмите
НАЧАЛО

Великобритания ще облага с данък компаниите, в които продължат да работят граждани от ЕС след „BREXIT”

12/01/2017 WORLD BG

Обединеното кралство обмисля налагането на данък за компании, които наемат работници от страни от Европейския съюз след „Вrexit“, е заявил държавният секретар по въпросите на имиграцията Робърт Гудуил пред Парламентарната подкомисия по въпросите на външните Последни

"Фондацията"
НАЧАЛО

Група „Фондацията“ отново на турне в Испания

02/02/2017 WORLD BG

„Фондацията“ идва отново в Испания. След успешните турнета в Северна Америка, Нова Зеландия, Европа и Австралия миналата година, група „Фондацията” идва отново в Испания . Концерти ще има в градовете: Палма де Майорка, Барселона, Гандия Последни

присъдата
БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал

10/07/2017 WORLD BG

Испанската прокуратура иска 10 години затвор за зетя на испанския крал. В средата на месец февруари Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Ферлипе VI -инфанта Кристина бе осъден на 6 години и 3 Последни

Leave a Reply