Европейската комисия заплаши Испания със съд

В годишния си доклад за политиката за опазване на околната среда Европейската комисия изпрати на Испания ултиматум за постоянното нарушаване на допустимите нива на замърсяване на въздуха в три области: Мадрид, Барселона и Vallès-Baix Llobregat.

Европейската комисия се позовава на фактите, които показват, че предприетите от испанските власти планове и мерки са недостатъчни. Докладите и данните, представени от испанското правителство за периода 2010-2014 показват постоянно подобряване на нивата на азотен диоксид (NOX), както в областта на Барселона, така и в Vallès-Baix Llobregat и Мадрид, но подобрението е незначително, тъй като е на границата на допустимия лимит“.

Като се има предвид, че стойностите на азотния диоксид са винаги на границата и не падат под нея, Комисията счита, че мерките, предприети от Испания са неуспешни“, подчертават източници от изпълнителната власт на ЕС.

Брюксел дава на Испания два месеца срок, в който да представи пред изпълнителната власт новите мерки, които възнамерява да предприеме за справяне със ситуацията. Ако отговорът не бъде задоволителен за изпълнителния орган на Европейския съюз следващата стъпка ще бъде подаване на жалба до Съда на общността.

От 2008 година в Европейския съюз действа законодателство, което поставя лимити на замърсяването на въздуха, които трябва да бъдат спазвани и изисква от държавите-членки да ограничат излагането на гражданите на вредни замърсители като азотния диоксид (NOX).

ЕК дава на Испания срок от два месеца, за да смекчи наказанията за не деклариран имот в чужбина

Европейските синдикати искат вдигане на заплатите

Европейският парламент одобри споразумението за свободна търговия с Канада CETA

Европейската комисия подготвя реформа на месечните обезщетения за безработни в целия ЕС

Европейската комисия откри нарушения около обществените поръчки в България и започва процедура срещу страната

Европейската комисия завежда дело срещу България

БЪЛГАРИЯ

Изчезна тир, натоварен с чиста българска мед за износ

14/10/2017 WORLD BG

Изчезна тир, натоварен с чиста българска мед за износ. 23-те тoнa бакър, на стойност над 100 000 долара, са пътували oт българския град Πиpдoп към Турция. На cвилeнгpaдcĸи oxpaняeм пapĸинг камиона и товара изчезват. Свързани

БЪЛГАРИ В ИСПАНИЯ

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“

02/06/2017 WORLD BG

Статуя на Рафаел Надал ще бъде поставена на турнира „Ролан Гарос“. Организаторите на тенис- турнира „Ролан Гарос“ са решили да поставят статуя на Рафа Надал, който девет пъти е спечелил купата на този турнир. Bernar Последни

седмичната почивка
ЕВРОПЕЙСКО ПРАВО

Германия окончателно забрани седмичната почивка на професионалните шофьори да протича в кабината на камиона.

04/02/2017 WORLD BG

През октомври миналата година в парламента на Германия беше внесен законопроект , с който да се забрани седмичната почивка (45 часа) на професионалните шофьори да протича на борда на превозното средство. На 26 януари 2017 Последни